Ben Tiggelaar
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsWebshopContact
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsContact

< Terug naar overzicht

Last minute succes in je werk

Gepubliceerd op: 10/02/2014

We zijn dol op 'last minute'. Op het laatste moment een vliegreis boeken, voor weinig. Of een stoommaaltijd à la minute, nog gezond ook. Ook op het gebied van werk en loopbaan hopen velen dat er zoiets bestaat als last minute succes.

Recent moest ik voor een tv-programma in dit onderwerp duiken. Bestaat zoiets? Zijn er bewezen trucs waarmee je op het laatste moment boven jezelf kunt uitstijgen, als je voor een bijzondere uitdaging staat? Het antwoord is: "Ja... Maar..."

Ja... Je kunt jezelf heel snel een duwtje in de rug geven als je moet presteren. Vijf tips die leuke effecten laten zien.

1) Suiker. Voor de meeste prestaties is het belangrijk dat je bloedsuikerspiegel voldoende hoog is. Dat geldt niet alleen voor fysieke prestaties, maar ook voor werkzaamheden waarbij wilskracht, concentratie en intelligentie nodig zijn. Dus, drink of eet iets met suiker, frisdrank, snoep of een appel, een paar minuten voor je moet presteren.

2) Lichaamshouding. Met je lichaamstaal communiceer je niet alleen naar je omgeving, maar ook naar jezelf. Onderzoeker Amy Cuddy stelde vast dat twee minuten in een strijdbare houding staan, waarbij je je langer en breder maakt dan je bent, leidt tot minder cortisol en meer testosteron in je bloedbaan. Gevolg: je bent minder nerveus en durft meer.

3) Denken. Beelden en verhalen in ons hoofd kunnen helpen als we moeten presteren. Allerlei dingen werken. Terugdenken aan een goede prestatie uit het verleden geeft zelfvertrouwen. Maar ook anticiperen op de spijt die je zult voelen als je nu opgeeft, helpt om door te zetten. Wat ook werkt: denken aan de mensen die je trots wilt maken. Experimenten hebben aangetoond dat studenten hierdoor bijvoorbeeld beter scoren op tentamens.

4) Muziek. Sportpsychologen doen al jarenlang onderzoek naar de effecten van muziek op prestaties. Heel kort samengevat: als je luistert naar snelle, motiverende muziek die je zelf leuk vindt, heeft dat een positief effect op je motivatie, je uithoudingsvermogen en leidt je jezelf af van gedachten aan vermoeidheid en pijn.

5) Praten. Tegen jezelf praten helpt ook. Zolang het maar gaat om optimistische en tegelijk realistische 'self talk'. Tegen jezelf roepen dat je een tijger bent, terwijl je dat niet gelooft, heeft juist een ondermijnend effect. Maar jezelf hardop, of in je hoofd, instrueren voor of tijdens een belangrijke taak, helpt je om een betere prestatie te leveren.

Maar... Er kleven ook nadelen aan dergelijke last minute foefjes. Laat ik het bij drie stuks houden.

a) Je haalt hooguit uit jezelf wat er inzit. Wat je niet bewust hebt voorbereid of onbewust hebt getraind, komt er ook met deze tips niet uit. Dit soort trucs beschermt je dus hooguit enigszins tegen onderpresteren.

b) Voor je het weet beland je in sektarische kringen. Heel wat psychologische kwakzalverij draait namelijk om 'snelle' trucs. Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) bijvoorbeeld. Het lastige is altijd dat sommige claims uit deze kringen kloppen (NLP-ers zijn ook gek op lichaamstaal), maar de meeste niet.

c) Als je teveel gaat vertrouwen op de laatste minuut, versterk je daarmee je eigen uitstelneigingen. Bovendien weten andere mensen heel goed waar je mee bezig bent als ze je vlak voor een belangrijke vergadering een appel zien eten, rechtop zien staan, met beukende muziek op je iPod-oortjes. Daar heb weer zo'n fijne collega die zich niet genoeg heeft voorbereid.

Ben Tiggelaar

(Verschenen als column in NRC Handelsblad)

Dit artikel delen op:

5 Meest gelezen blogs:

Dé bottleneck in elk bedrijf 02/05/2016
"Medewerkers in functiegroep 3 moeten wat betreft de competentie omgevingsbewustzijn op het niveau 'expert' zitten." Als ik zo'n zin lees weet ik het heel zeker: ik wil nooit meer in loondienst. Elk jaar neem ik tientallen plannen ... Lees verder

Meer kans op een baan met een `Donald Duck`-ervaring 03/05/2013
Een tijdje geleden vroeg ik deelnemers aan een seminar een persoonlijke ervaring uit te wisselen die 'boven verwachting' was. Een man had een prachtverhaal uit zijn kinderjaren. "Ik weet nog goed dat er een belangrijke kleurwedstrijd ... Lees verder

Ergernis nummer één 15/08/2013
Welk managementgedrag vinden we het meest ergerlijk? Wat stoort ons het meest aan onze leidinggevenden? Volgens diverse onderzoeken ergeren we ons het meest wanneer managers hun fouten niet toegeven. Een paar observaties en een paar tips ... Lees verder

Demotiverend én lachwekkend: bedrijfsregels 14/06/2013
- "Vanwege bezuinigingen moeten mensen hier nu zelf koffie, thee én WC-papier van thuis meenemen." - "Bij ons bedrijf mag niemand in een zilverkleurige auto rijden. Alleen de baas. En niemand weet waarom." - "Op iedere afdeling werd ... Lees verder

Drie, eigenlijk twee, pijlers voor succes 26/04/2013
In wezen zijn er slechts drie, eigenlijk maar twee, pijlers voor langdurig zakelijk succes. Dat stellen adviseurs en onderzoekers Michael Raynor en Mumtaz Ahmed in het aprilnummer van de Harvard Business Review. Raynor en Ahmed zijn niet ... Lees verder

< Terug naar overzicht
Trefwoorden

Amy Cuddy (1)
Gedrag (197)
Last minute (1)
NLP (1)
NRC (274)
Verandering (120)

MBA in één dag CD-box II

€ 199,00
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
CD-box

€ 199,00
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!

Van: € 14,95
voor: € 9,95
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
Het boek

€ 29,95
Bestel in onze webshop

De beste columns

€ 12,50
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!
Luisterboek met 3 cds

€ 23,95
Bestel in onze webshop

The Core of the Matter

€ 39,95
Bestel in onze webshop

Vól in balans

€ 15,49
Bestel in onze webshop

Doen!

€ 23,49
Bestel in onze webshop

Dromen Durven Doen
op Luister CD + DVD

€ 49,95
Bestel in onze webshop

Dream Dare Do

€ 16,95
Bestel in onze webshop

Träumen, Wagen, Tun

€ 19,90
Bestel in onze webshop

Can Do!

€ 26,95
Bestel in onze webshop