Ben Tiggelaar
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsWebshopContact
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsContact

< Terug naar overzicht

Verkoop gewoon je fiets!

Gepubliceerd op: 31/03/2014

Toen ik na een paar jaar loondienst voortaan zonder baas wilde werken, moest ik een paar dingen uitzoeken op het gebied van geld. Bijvoorbeeld hoe ons gezin de eerste maanden zou overleven, zolang er nog geen serieuze inkomsten zouden zijn.

Was het misschien mogelijk om bij de overheid aan te kloppen? Misschien iets tijdelijks totdat mijn eigen bedrijfje inkomsten zou genereren? Eigenlijk niet. Zou de bank iets willen doen? Een doorlopend krediet of zo? Na een kort bezoekje was ook hier de uitslag helder. Nee.

Onze familie had ook al geen geld. Dus was ons gezin -destijds nog bestaande uit man, vrouw en een dochter van één- op zichzelf aangewezen.

U denkt misschien: die Tiggelaar gaat nu, al die jaren later, alsnog eens lekker zijn beklag doen. Maar ook hier is het antwoord: nee. Nee, want ik ben achteraf eigenlijk heel blij dat we het zelf moesten zien te rooien. Ik heb er verschillende keren in mijn loopbaan als ondernemer iets van zelfvertrouwen uit geput. Als je één keer met helemaal niets kunt beginnen en een boterham voor je gezin kunt verdienen, dan lukt dat -mocht het écht nodig zijn- vast ook wel een tweede keer.

Ondernemers in Nederland klagen soms over banken. Dat ze te voorzichtig zijn. En volgens de commissie-Hoek, die vorig jaar in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken de financiering van het MKB onderzocht, klopt dit wel een beetje. Vooral voor starters zijn banken bang.

Aan de andere kant denken veel Nederlandse ondernemers ook niet veel verder dan die bank. Als het om vreemd vermogen gaat, dan haalt 80% van de Nederlandse MKB-ondernemers dit bij een bank. In de VS ligt dat percentage op slechts 25%. De meeste ondernemers die geld van buiten nodig hebben, kloppen aan bij familie, vrienden en andere investeerders.

Maar goed. Voor mij zat geld van buiten er dus helemaal niet in. En voor veel andere startende ondernemers geldt hetzelfde.

Een paar jaar geleden was ik dagvoorzitter bij een studentencongres waar verschillende ondernemers aan het woord kwamen. Onder hen een succesvolle IT-ondernemer die al meerdere bedrijven had opgericht en verkocht. Een van de studenten stelde na zijn verhaal een vraag aan hem. De student vertelde daarbij dat hij ook graag een bedrijf wilde beginnen, maar dat het helaas aan geld hiervoor ontbrak. Daarop werd de ondernemer ouderwets boos.

"Wat een onzin... Ik had ook geen geld toen ik begon. Heb je een fiets?"

"Eh ja...?"

"Wat klets je dan? Verkoop gewoon je fiets! Dan kun je van die centen morgen je bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dan ben je in business."

Een beetje te hard. Een beetje te simpel. Maar wel met een kern van waarheid. Want wie het meteen aan het begin al opgeeft, alleen omdat het niet makkelijk is om aan geld te komen, moet misschien maar liever geen ondernemer willen zijn.

Ben Tiggelaar

(Verschenen als column in De Zaak)

Dit artikel delen op:

5 Meest gelezen blogs:

Dé bottleneck in elk bedrijf 02/05/2016
"Medewerkers in functiegroep 3 moeten wat betreft de competentie omgevingsbewustzijn op het niveau 'expert' zitten." Als ik zo'n zin lees weet ik het heel zeker: ik wil nooit meer in loondienst. Elk jaar neem ik tientallen plannen ... Lees verder

Meer kans op een baan met een `Donald Duck`-ervaring 03/05/2013
Een tijdje geleden vroeg ik deelnemers aan een seminar een persoonlijke ervaring uit te wisselen die 'boven verwachting' was. Een man had een prachtverhaal uit zijn kinderjaren. "Ik weet nog goed dat er een belangrijke kleurwedstrijd ... Lees verder

Ergernis nummer één 15/08/2013
Welk managementgedrag vinden we het meest ergerlijk? Wat stoort ons het meest aan onze leidinggevenden? Volgens diverse onderzoeken ergeren we ons het meest wanneer managers hun fouten niet toegeven. Een paar observaties en een paar tips ... Lees verder

Demotiverend én lachwekkend: bedrijfsregels 14/06/2013
- "Vanwege bezuinigingen moeten mensen hier nu zelf koffie, thee én WC-papier van thuis meenemen." - "Bij ons bedrijf mag niemand in een zilverkleurige auto rijden. Alleen de baas. En niemand weet waarom." - "Op iedere afdeling werd ... Lees verder

Drie, eigenlijk twee, pijlers voor succes 26/04/2013
In wezen zijn er slechts drie, eigenlijk maar twee, pijlers voor langdurig zakelijk succes. Dat stellen adviseurs en onderzoekers Michael Raynor en Mumtaz Ahmed in het aprilnummer van de Harvard Business Review. Raynor en Ahmed zijn niet ... Lees verder

< Terug naar overzicht
Trefwoorden

De Zaak (20)
Gedrag (197)
Ondernemerschap (54)
Startende Ondernemers (1)

MBA in één dag CD-box II

€ 199,00
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
CD-box

€ 199,00
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!

Van: € 14,95
voor: € 9,95
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
Het boek

€ 29,95
Bestel in onze webshop

De beste columns

€ 12,50
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!
Luisterboek met 3 cds

€ 23,95
Bestel in onze webshop

The Core of the Matter

€ 39,95
Bestel in onze webshop

Vól in balans

€ 15,49
Bestel in onze webshop

Doen!

€ 23,49
Bestel in onze webshop

Dromen Durven Doen
op Luister CD + DVD

€ 49,95
Bestel in onze webshop

Dream Dare Do

€ 16,95
Bestel in onze webshop

Träumen, Wagen, Tun

€ 19,90
Bestel in onze webshop

Can Do!

€ 26,95
Bestel in onze webshop