Ben Tiggelaar
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsWebshopContact
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsContact

< Terug naar overzicht

Van urgentie tot paniekvoetbal

Gepubliceerd op: 10/06/2014

Urgentie is als koffie. Eén kopje zorgt ervoor dat je alerter wordt en beter gaat presteren. Vijf kopjes zorgen voor zoveel onrust dat je niets meer gedaan krijgt. Veranderingen waarbij de urgentie te hoog oploopt, ontaarden in paniekvoetbal. Dat dreigt nu te gebeuren rond de langdurige zorg in Nederland.

Gemeentes -u weet het- zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de WMO en de inrichting van de jeugdzorg vanaf 1 januari 2015. Er wordt tegelijk gedecentraliseerd en flink bezuinigd. Afgelopen week werden de gemeentelijke budgetten voor deze dossiers bepaald. Over drie weken, vlak voor de vakantie, moeten alle gemeentes zijn begonnen met de implementatie.

De urgentie is torenhoog. Leonard Geluk, voorzitter van de commissie die de transitie van de jeugdzorg overziet, stelde in maart al dat een 'ideale overheveling' niet meer lukt. Gemeentes moeten zich alleen nog op het hoogst noodzakelijke richten. Meldpunten voor huiselijk geweld en kindermishandeling; de toegang tot de zorg; voorkomen dat zorgkinderen de dupe worden.

Kinderombudsman Marc Dullaert zegt dat Den Haag veel te snel wil. De meeste gemeentes zijn nog lang niet klaar om bijvoorbeeld kindermishandeling goed aan te pakken.

Dat er iets moest gebeuren met jeugd en langdurige zorg, daar was iedereen het wel over eens. Ook jeugdwerkers vinden dat de jeugdzorg te duur geworden is. Door de angst om fouten te maken is een doolhof van specialismen, regels, controle en bureaucratie ontstaan.

De gemeente Woerden liet in 2012 uitrekenen dat een 'probleemgezin' jaarlijks 40.000 euro kost. Belangrijkste oorzaak: de organisatie van de hulp. Het onderzoek in Woerden liet zien dat er rond een kwetsbaar gezin gemiddeld meer dan tien instanties betrokken zijn die vaak niets van elkaar weten. Er is geen regie. De instellingen hanteren bijvoorbeeld allemaal een eigen intake-formulier, dat bovendien zo ingewikkeld is dat de gezinnen hulp nodig hebben bij het invullen ervan.

Het idee om 'opnieuw te beginnen' en de verantwoordelijkheid voor de zorg te decentraliseren, werd door veel hulpverleners gezien als een kans. Zelfs al zou dat banen kosten. Er waren experimenten gedaan met goede resultaten, bijvoorbeeld in Nieuwegein, Haarlem en Eindhoven. Er waren websites, congressen, tijdschriften met heel veel goede ideeën voor de uitvoering van de transitie. Maar er is alleen geen tijd meer om hier iets zinnigs mee te doen.

Wat nu? De invoerdatum uitstellen? Tja. Als ik gemeenteambtenaar was, zou ik de start van de implementatie dan eerst maar eens over de zomervakantie heen tillen. En over een paar maanden is er dan weer paniek alom.

Nee, het begint er mee dat de mensen die leiding geven aan dit proces -ook in Den Haag- de betrokken gemeenteambtenaren en zorgverleners nog duidelijker laten zien en voelen dat ze de transitie heel serieus nemen. Dat ze tot het uiterste zullen gaan om tot een goed resultaat te komen.

Dat betekent concreet: minder belangrijke zaken uit de agenda schrappen -ook je vakantie- en vanaf nu elke dag het land in en helpen. Helpen door naar mensen op de vloer te luisteren. Door kennis en ideeën uit verschillende gemeentes met elkaar te verbinden. En vooral door actief, zonder lange discussies, praktische belemmeringen voor progressie uit de weg te ruimen.

Beleid maken is ingewikkeld. Beleid implementeren is nog veel ingewikkelder. Juist de mensen aan de top horen zich te realiseren dat zij hier de meeste tijd en aandacht aan moeten besteden.

Ben Tiggelaar

(Verschenen als column in NRC Handelsblad)

Dit artikel delen op:

5 Meest gelezen blogs:

Dé bottleneck in elk bedrijf 02/05/2016
"Medewerkers in functiegroep 3 moeten wat betreft de competentie omgevingsbewustzijn op het niveau 'expert' zitten." Als ik zo'n zin lees weet ik het heel zeker: ik wil nooit meer in loondienst. Elk jaar neem ik tientallen plannen ... Lees verder

Meer kans op een baan met een `Donald Duck`-ervaring 03/05/2013
Een tijdje geleden vroeg ik deelnemers aan een seminar een persoonlijke ervaring uit te wisselen die 'boven verwachting' was. Een man had een prachtverhaal uit zijn kinderjaren. "Ik weet nog goed dat er een belangrijke kleurwedstrijd ... Lees verder

Ergernis nummer één 15/08/2013
Welk managementgedrag vinden we het meest ergerlijk? Wat stoort ons het meest aan onze leidinggevenden? Volgens diverse onderzoeken ergeren we ons het meest wanneer managers hun fouten niet toegeven. Een paar observaties en een paar tips ... Lees verder

Demotiverend én lachwekkend: bedrijfsregels 14/06/2013
- "Vanwege bezuinigingen moeten mensen hier nu zelf koffie, thee én WC-papier van thuis meenemen." - "Bij ons bedrijf mag niemand in een zilverkleurige auto rijden. Alleen de baas. En niemand weet waarom." - "Op iedere afdeling werd ... Lees verder

Drie, eigenlijk twee, pijlers voor succes 26/04/2013
In wezen zijn er slechts drie, eigenlijk maar twee, pijlers voor langdurig zakelijk succes. Dat stellen adviseurs en onderzoekers Michael Raynor en Mumtaz Ahmed in het aprilnummer van de Harvard Business Review. Raynor en Ahmed zijn niet ... Lees verder

< Terug naar overzicht
Trefwoorden

Gedrag (197)
Leiderschap (169)
NRC (274)
Verandering (120)

MBA in één dag CD-box II

€ 199,00
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
CD-box

€ 199,00
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!

Van: € 14,95
voor: € 9,95
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
Het boek

€ 29,95
Bestel in onze webshop

De beste columns

€ 12,50
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!
Luisterboek met 3 cds

€ 23,95
Bestel in onze webshop

The Core of the Matter

€ 39,95
Bestel in onze webshop

Vól in balans

€ 15,49
Bestel in onze webshop

Doen!

€ 23,49
Bestel in onze webshop

Dromen Durven Doen
op Luister CD + DVD

€ 49,95
Bestel in onze webshop

Dream Dare Do

€ 16,95
Bestel in onze webshop

Träumen, Wagen, Tun

€ 19,90
Bestel in onze webshop

Can Do!

€ 26,95
Bestel in onze webshop