Ben Tiggelaar
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsWebshopContact
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsContact

< Terug naar overzicht

Bestaan er nog banen met toekomst?

Gepubliceerd op: 17/06/2014

Achmea: 4.000 ontslagen; KPN; 1.500 tot 2.000 banen weg; Rabobank 1.000 tot 2.000; Sanoma: 500; MSD; Tata Steel; Wegener en nog veel meer... De lijst met bedrijven die dit jaar grote aantallen personeel ontslaan is lang. In een paar gevallen ligt het aan de crisis. Maar in veel gevallen spelen digitalisering, internationalisering, concurrentie en andere marktbewegingen een rol. Ontwikkelingen waar, anders dan voor de crisis geldt, geen einde aan komt.

Managementgoeroe Tom Peters is altijd goed voor wat provocatie. Hij zou zich bij de massa-ontslagen in Nederland niet afvragen waarom er zoveel mensen op straat worden gezet. Peters zou juist willen weten waarom we nog altijd zo veel mensen in dienst houden. Of beter geformuleerd: waarom zo weinig bedrijven serieus kijken naar compleet andere, nieuwe organisatiemodellen.

Een van Peters' favoriete voorbeelden van hoe het anders kan, is het succesvolle bedrijf Craigslist. Eerst even een paar cijfers. Online warenhuis Amazon heeft 117.000 mensen in dienst. Online veilingbedrijf Ebay heeft 33.000 medewerkers. En bij de immens populaire advertentiewebsite Craigslist werken iets meer dan 40 mensen. Veertig!

Craigslist.org is een netwerk van sites met rubrieksadvertenties die grotendeels door de gebruikers worden onderhouden. Een beetje vergelijkbaar met het Nederlandse Marktplaats.

Craigslist werd in 1995 opgericht in San Francisco door programmeur Craig Newmark. Gedreven door eenzaamheid startte Newmark een e-mailnieuwsbrief over bijeenkomsten voor softwareontwikkelaars in de Bay Area. Na een tijdje werden er ook vacatures geplaatst. Wat later ook andere rubrieksadvertenties.

Vanaf 1999 werd Craigslist een echt bedrijf, dat nu actief is in 570 steden in 50 landen. Ook in Amsterdam en Brussel. Consumenten kunnen hun advertenties gratis plaatsen. Bedrijven betalen een vergoeding. Craigslist staat in de VS al jarenlang in de top tien van best bezochte websites. Naast giganten als Amazon, Ebay, Google en Facebook.

De vraag die we onszelf volgens Peters moeten stellen: hoe zou een Craigslist-aanpak voor ons bedrijf er uitzien? Stel dat we hooguit enkele tientallen collega's hebben, een superslim digitaal platform en het voor de rest moeten doen met de zelforganisatie van onze klanten... Hoe zou onze organisatie er dan uitzien?

Nu kunnen bedrijven als Tata Steel slechts tot op zekere hoogte hun voordeel doen met de Craigslist-gedachte. Vooral waar het gaan om informatieprocessen, zoals inkoop, personeelszaken, planning en verkoop. Voor het maken van staal kun je niet volstaan met een webdienst. Nog niet.

Maar wanneer je business primair draait om informatie en relaties, zoals bijvoorbeeld geldt voor financiële dienstverleners, dan zijn de huidige veranderingen en reorganisaties nog maar het begin. Veel mensen vragen zich af hoe het mogelijk is dat Achmea afslankt van 19.000 naar 15.000 medewerkers. Maar een echte Craigslist-denker zal zich afvragen wat die 15.000 mensen in vredesnaam de hele dag doen. Of dat er niet beter 1.500 of 150 kunnen zijn.

Aan de ene kant voelt het niet kosjer om zo over groepen medewerkers te denken. Ontslag raakt mensen vaak diep. Niet fijn. Aan de andere kant is het een ontwikkeling die we gezamenlijk creëren. De meesten van ons zijn niet van plan om weer ouderwets door de regen naar het bankkantoor te fietsen voor allerlei akkefietjes om de baliemedewerker zijn vaste baan te garanderen.

Bestaan er dan nog banen met perspectief? Natuurlijk wel. Werk dat niet zomaar kan worden gedaan op de Craigslist-manier, door computers en door klanten zelf, is best toekomstbestendig. In ieder geval tot de volgende innovatie zich aandient.

Ben Tiggelaar

(Verschenen als column in NRC Handelsblad)

Dit artikel delen op:

5 Meest gelezen blogs:

Dé bottleneck in elk bedrijf 02/05/2016
"Medewerkers in functiegroep 3 moeten wat betreft de competentie omgevingsbewustzijn op het niveau 'expert' zitten." Als ik zo'n zin lees weet ik het heel zeker: ik wil nooit meer in loondienst. Elk jaar neem ik tientallen plannen ... Lees verder

Meer kans op een baan met een `Donald Duck`-ervaring 03/05/2013
Een tijdje geleden vroeg ik deelnemers aan een seminar een persoonlijke ervaring uit te wisselen die 'boven verwachting' was. Een man had een prachtverhaal uit zijn kinderjaren. "Ik weet nog goed dat er een belangrijke kleurwedstrijd ... Lees verder

Ergernis nummer één 15/08/2013
Welk managementgedrag vinden we het meest ergerlijk? Wat stoort ons het meest aan onze leidinggevenden? Volgens diverse onderzoeken ergeren we ons het meest wanneer managers hun fouten niet toegeven. Een paar observaties en een paar tips ... Lees verder

Demotiverend én lachwekkend: bedrijfsregels 14/06/2013
- "Vanwege bezuinigingen moeten mensen hier nu zelf koffie, thee én WC-papier van thuis meenemen." - "Bij ons bedrijf mag niemand in een zilverkleurige auto rijden. Alleen de baas. En niemand weet waarom." - "Op iedere afdeling werd ... Lees verder

Drie, eigenlijk twee, pijlers voor succes 26/04/2013
In wezen zijn er slechts drie, eigenlijk maar twee, pijlers voor langdurig zakelijk succes. Dat stellen adviseurs en onderzoekers Michael Raynor en Mumtaz Ahmed in het aprilnummer van de Harvard Business Review. Raynor en Ahmed zijn niet ... Lees verder

< Terug naar overzicht
Trefwoorden

Craig Newmark (1)
Craigslist (1)
NRC (274)
Ondernemerschap (54)
Tom Peters (4)

MBA in één dag CD-box II

€ 199,00
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
CD-box

€ 199,00
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!

Van: € 14,95
voor: € 9,95
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
Het boek

€ 29,95
Bestel in onze webshop

De beste columns

€ 12,50
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!
Luisterboek met 3 cds

€ 23,95
Bestel in onze webshop

The Core of the Matter

€ 39,95
Bestel in onze webshop

Vól in balans

€ 15,49
Bestel in onze webshop

Doen!

€ 23,49
Bestel in onze webshop

Dromen Durven Doen
op Luister CD + DVD

€ 49,95
Bestel in onze webshop

Dream Dare Do

€ 16,95
Bestel in onze webshop

Träumen, Wagen, Tun

€ 19,90
Bestel in onze webshop

Can Do!

€ 26,95
Bestel in onze webshop