Ben Tiggelaar
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsWebshopContact
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsContact

< Terug naar overzicht

Op vakantie met Niebuhr

Gepubliceerd op: 19/08/2014

Ik zit in een tent en het regent. Net als heel veel andere vakantiegangers. Eigenlijk zou ik willen dat de zon scheen. Maar daar heb ik geen invloed op.

De Amerikaanse theoloog Reinhold Niebuhr schreef het beroemde gebed: "God, geef mij de rust om te accepteren wat onveranderlijk is. Geef mij de moed om te veranderen wat mogelijk en noodzakelijk is. En geef me de wijsheid om het verschil te zien."

Niebuhrs regels komen niet alleen van pas bij slecht weer. Ze helpen ook bij grotere kwesties die de werkende mens tijdens een vakantie onrustig kunnen maken. Vragen over identiteit en verandering bijvoorbeeld.

Over identiteit. Op kantoor waar je alles onder controle hebt, waan je je een zelfsturende professional. Op een natte camping zonder wifi voel je je een hulpeloze amateur. Kun je leren om naar jezelf te kijken op een manier die niet voortdurend meebeweegt met de omstandigheden?

Over verandering. Wanneer ik weer aan de slag ga, wil ik een paar dingen anders doen. Geen werk meer aannemen waar ik niet goed in ben. Minder projecten tegelijk. Meer tijd nemen voor de mensen om me heen. Thuis en op het werk. Maar kan ik dat? Moet ik niet gewoon toegeven dat ik op een paar cruciale punten onverbeterlijk ben?

Beide onderwerpen hangen nauw samen met elkaar. Wie al te positief denkt over zichzelf, wie denkt dat hij min of meer 'klaar' is, ervaart geen noodzaak voor de inspanning die een verandering kost. Onderzoek van psychologe Carol Dweck laat bijvoorbeeld zien dat schoolkinderen die door de omgeving en zichzelf als 'slim' worden betiteld, minder hard werken om goede scores te halen.

Wie de quasi-religie aanhangt dat je als mens eerst van jezelf moet houden voordat je van anderen kunt houden, wordt ook terechtgewezen door de empirie. Het zijn juist de mensen met een hoge dunk van zichzelf die zich snel beledigd voelen door anderen en de omstandigheden. Zo bezien is het goed om af en toe een kleine identiteitscrisis te ervaren. Een deuk in je zelfvertrouwen. Kampeervakanties lenen zich daar uitstekend voor.

En dan? Toch maar werken aan de volgende verbetering. Maar wel met een beetje verstand van zaken. Belangrijkste inzicht is misschien wel dat voornemens om allerlei dingen voortaan 'niet meer te doen' niet werken. In een recent overzichtsartikel over zelfsturing -net gelezen in de tent- schrijven onderzoekers Mann, Fujita en De Ridder dat deze strategie het risico loopt 'systematisch te falen'. Onder meer omdat ons vermogen tot bewuste zelfcontrole biologisch beperkt is.

Veel slimmer is het volgens de auteurs om je goed voor te bereiden om moeilijke keuzemomenten. Door het formuleren van 'als, dan-voornemens' bijvoorbeeld. Zelfs de simpele regel 'als we bij een vergadering actiepunten verdelen, dan denk ik eerst aan mijn persoonlijke doelen' helpt al. Ook voor dit soort voorwerk leent een regenachtige kampeervakantie zich uitstekend.

Goed. Niebuhr. Wat is onveranderlijk? In ieder geval het menselijk tekort. Vond hij zelf ook. Welke veranderingen zijn mogelijk en noodzakelijk? Jaarlijkse verbeteringen in mijn dagelijkse gedrag. Vooral in de omgang met anderen. En wijsheid? Die groeit hopelijk gestaag met de jaren. Door het experimenteren met gefundeerde inzichten. Door het uitproberen van nieuwe ideeën. En door in alle rust te reflecteren op mijn ervaringen. Tijdens de volgende vakantie.

Ben Tiggelaar

(Verschenen als column in NRC Handelsblad)

Dit artikel delen op:

5 Meest gelezen blogs:

Dé bottleneck in elk bedrijf 02/05/2016
"Medewerkers in functiegroep 3 moeten wat betreft de competentie omgevingsbewustzijn op het niveau 'expert' zitten." Als ik zo'n zin lees weet ik het heel zeker: ik wil nooit meer in loondienst. Elk jaar neem ik tientallen plannen ... Lees verder

Meer kans op een baan met een `Donald Duck`-ervaring 03/05/2013
Een tijdje geleden vroeg ik deelnemers aan een seminar een persoonlijke ervaring uit te wisselen die 'boven verwachting' was. Een man had een prachtverhaal uit zijn kinderjaren. "Ik weet nog goed dat er een belangrijke kleurwedstrijd ... Lees verder

Ergernis nummer één 15/08/2013
Welk managementgedrag vinden we het meest ergerlijk? Wat stoort ons het meest aan onze leidinggevenden? Volgens diverse onderzoeken ergeren we ons het meest wanneer managers hun fouten niet toegeven. Een paar observaties en een paar tips ... Lees verder

Demotiverend én lachwekkend: bedrijfsregels 14/06/2013
- "Vanwege bezuinigingen moeten mensen hier nu zelf koffie, thee én WC-papier van thuis meenemen." - "Bij ons bedrijf mag niemand in een zilverkleurige auto rijden. Alleen de baas. En niemand weet waarom." - "Op iedere afdeling werd ... Lees verder

Drie, eigenlijk twee, pijlers voor succes 26/04/2013
In wezen zijn er slechts drie, eigenlijk maar twee, pijlers voor langdurig zakelijk succes. Dat stellen adviseurs en onderzoekers Michael Raynor en Mumtaz Ahmed in het aprilnummer van de Harvard Business Review. Raynor en Ahmed zijn niet ... Lees verder

< Terug naar overzicht
Trefwoorden

Carol Dweck (2)
De Ridder (1)
Fujita (1)
Gedrag (197)
Goede voornemens (1)
Mann (2)
NRC (274)
Reinhold Niebuhr (1)
Verandering (120)

MBA in één dag CD-box II

€ 199,00
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
CD-box

€ 199,00
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!

Van: € 14,95
voor: € 9,95
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
Het boek

€ 29,95
Bestel in onze webshop

De beste columns

€ 12,50
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!
Luisterboek met 3 cds

€ 23,95
Bestel in onze webshop

The Core of the Matter

€ 39,95
Bestel in onze webshop

Vól in balans

€ 15,49
Bestel in onze webshop

Doen!

€ 23,49
Bestel in onze webshop

Dromen Durven Doen
op Luister CD + DVD

€ 49,95
Bestel in onze webshop

Dream Dare Do

€ 16,95
Bestel in onze webshop

Träumen, Wagen, Tun

€ 19,90
Bestel in onze webshop

Can Do!

€ 26,95
Bestel in onze webshop