Ben Tiggelaar
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsWebshopContact
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsContact

< Terug naar overzicht

De rituelen van succesvolle mensen

Gepubliceerd op: 16/03/2015

Wat zijn de rituelen waarmee succesvolle schrijvers, zoals Stephen King en Umberto Eco (om maar even twee uitersten te noemen), zichzelf gaande houden? En welke werkgewoontes hielden mensen als Albert Einstein en Frank Lloyd Wright er op na? De Amerikaanse auteur Mason Currey schreef er een blog en een boek over. Dagelijkse rituelen heet de Nederlandse vertaling. Over de werkroutines van succesvolle schrijvers en andere creatievelingen.

Steeds meer mensen moeten zichzelf en hun eigen werk managen. Omdat ze geen baas hebben of omdat die er nooit is. Omdat ze vanuit huis werken of altijd onderweg zijn. Des te vrijer en flexibeler de werkomgeving, des te meer wordt er een beroep je gedaan op je vaardigheden in zelfsturing. Het ontwikkelen van enkele vaste werkgewoontes helpt vaak bij het maken van keuzes, het voorkomen van uitstel en het leveren van creatieve prestaties.

Een paar voorbeelden uit Curreys boek. Componist George Gershwin ging elke dag na het ontbijt meteen achter de piano zitten. In pyjama, ochtendjas en slippers. Umberto Eco pakt 's avonds na elf uur graag nog twee tot drie uur om te schrijven.

Charles Dickens schreef elke dag van stipt negen uur tot stipt twee uur. Daarna maakte hij lange wandelingen waarbij hij verder nadacht over zijn verhalen.

Iemand die zijn eigen rituelen wetenschappelijk benaderde was de beroemde psycholoog Burrhus Frederic Skinner. Na lang experimenteren kwam hij tot de volgende routine. Hij stond na een paar uur slaap om één uur 's nachts op, om exact een uur te schrijven. Na wat slapen schreef hij nog eens twee uur tussen vijf en zeven uur 's morgens. Zeven dagen per week, inclusief de vakanties.

Of er ook echt sprake is van een oorzakelijk verband tussen de gewoontes van een schrijver, schilder of denker en de door hem of haar geleverde prestaties, dat blijft een lastige vraag. Currey gaat niet in op die vraag.

Soms ligt het antwoord voor de hand. Het feit dat Albert Einstein geen sokken droeg -hij zag er de noodzaak niet van in- zal geen beslissende invloed hebben gehad op de hoeveelheid werk die hij verzette als fysicus of de kwaliteit daarvan. En dat architect Frank Lloyd Wright tot op zeer hoge leeftijd vaak twee- tot driemaal daags de liefde bedreef met zijn vrouw is een interessant gegeven. Maar of dit een oorzakelijke relatie heeft met de waarde van zijn architectuur?

Het wat saaiere gegeven daarentegen dat Wright elke dag om vier uur opstond om drie uur lang in alle rust te kunnen werken, heeft vast en zeker wel geholpen in zijn werk. Net als de ambtelijke gewoonte van veel schrijvers om het aantal woorden te tellen dat ze dagelijks produceren en om zichzelf quota op te leggen. Hemingway: 500 woorden per dag, Stephen King: 2.000. Het zorgt er op z'n minst voor dat er regelmatig een boek wordt afgeleverd.

Wat duidelijk wordt tijdens het lezen van Curreys boek is dat veel artiesten baat hebben bij dagelijkse rituelen. Vaak hele gewone, ronduit saaie. De gedachte dat creatieve arbeid en het betere denkwerk vooral gedijen bij de afwezigheid van regels en routine is een illusie.

Het is zoals de Amerikaanse psycholoog William James al zei in de 19e eeuw: "Hoe meer details van ons dagelijkse leven we overdragen aan de ongecompliceerde voogdij van automatismes, des te meer onze hogere geesteskrachten vrijgemaakt worden voor hun eigen echte werk."

Ben Tiggelaar

(Verschenen als column in NRC Handelsblad)

Dit artikel delen op:

5 Meest gelezen blogs:

Dé bottleneck in elk bedrijf 02/05/2016
"Medewerkers in functiegroep 3 moeten wat betreft de competentie omgevingsbewustzijn op het niveau 'expert' zitten." Als ik zo'n zin lees weet ik het heel zeker: ik wil nooit meer in loondienst. Elk jaar neem ik tientallen plannen ... Lees verder

Meer kans op een baan met een `Donald Duck`-ervaring 03/05/2013
Een tijdje geleden vroeg ik deelnemers aan een seminar een persoonlijke ervaring uit te wisselen die 'boven verwachting' was. Een man had een prachtverhaal uit zijn kinderjaren. "Ik weet nog goed dat er een belangrijke kleurwedstrijd ... Lees verder

Ergernis nummer één 15/08/2013
Welk managementgedrag vinden we het meest ergerlijk? Wat stoort ons het meest aan onze leidinggevenden? Volgens diverse onderzoeken ergeren we ons het meest wanneer managers hun fouten niet toegeven. Een paar observaties en een paar tips ... Lees verder

Demotiverend én lachwekkend: bedrijfsregels 14/06/2013
- "Vanwege bezuinigingen moeten mensen hier nu zelf koffie, thee én WC-papier van thuis meenemen." - "Bij ons bedrijf mag niemand in een zilverkleurige auto rijden. Alleen de baas. En niemand weet waarom." - "Op iedere afdeling werd ... Lees verder

Drie, eigenlijk twee, pijlers voor succes 26/04/2013
In wezen zijn er slechts drie, eigenlijk maar twee, pijlers voor langdurig zakelijk succes. Dat stellen adviseurs en onderzoekers Michael Raynor en Mumtaz Ahmed in het aprilnummer van de Harvard Business Review. Raynor en Ahmed zijn niet ... Lees verder

< Terug naar overzicht
Trefwoorden

Gedrag (197)
Mason Currey (1)
NRC (274)
Rituelen (1)

MBA in één dag CD-box II

€ 199,00
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
CD-box

€ 199,00
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!

Van: € 14,95
voor: € 9,95
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
Het boek

€ 29,95
Bestel in onze webshop

De beste columns

€ 12,50
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!
Luisterboek met 3 cds

€ 23,95
Bestel in onze webshop

The Core of the Matter

€ 39,95
Bestel in onze webshop

Vól in balans

€ 15,49
Bestel in onze webshop

Doen!

€ 23,49
Bestel in onze webshop

Dromen Durven Doen
op Luister CD + DVD

€ 49,95
Bestel in onze webshop

Dream Dare Do

€ 16,95
Bestel in onze webshop

Träumen, Wagen, Tun

€ 19,90
Bestel in onze webshop

Can Do!

€ 26,95
Bestel in onze webshop