Ben Tiggelaar
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsWebshopContact
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsContact

< Terug naar overzicht

De Ruttenorm

Gepubliceerd op: 22/07/2015

Mark Rutte doet al zeven jaar iets waar ik van onder de indruk ben. U weet wel wat ik bedoel. Hij doceert elke donderdagochtend twee uur Nederlands en maatschappijleer aan een vmbo-klas van het Varias College in Den Haag.

Dit is geen nieuws. Rutte doet dit al sinds september 2008. Maar eerlijk gezegd dacht ik stiekem dat hij hier intussen mee gestopt zou zijn. Of dat hij vaak verstek zou moeten laten gaan. Of dat hij regelmatig een vervanger zou sturen. Maar dat is niet het geval.

Ook interessant: ik weet dit niet uit een of ander persbericht. Sterker nog: het kost enige moeite om deze informatie te achterhalen. En dat maakt Ruttes staaltje nog net iets sterker. Even voor de goede orde. Ik stem niet op hem. Maar twee uur per week vind ik de man op z'n minst sympathiek.

Schrijver Stephen Lurie vroeg zich vorig jaar in het tijdschrift The Atlantic af wat het eigenlijk betekent dat meer dan de helft van de Amerikaanse congresleden miljonair is. En dat minder dan 2% van hen van oorsprong uit een arbeidersmilieu komt. Zijn deze mensen eigenlijk nog wel in staat om zich te verplaatsen in de gewone burger? Lurie denkt van niet: "Niet alleen zijn onze volksvertegenwoordigers verre van arm. Ze staan ook ver af van de armen."

De kennis die de meeste Amerikaanse bestuurders hebben van een groot deel van de bevolking is afkomstig uit statistieken en rapporten. Zo erg is het in Nederland wellicht nog niet, maar de vraag die Luries stuk bij mij oproept is: hoe zorg je dat je als parlementslid, als minister, maar ook als manager of bestuurder in het bedrijfsleven niet vervreemd raakt -of blijft- van de rest van de maatschappij. Een mogelijke oplossing is wat Rutte doet.

De afgelopen jaren heb ik wel meer ideeën gezien. Zo zijn er business schools die hun studenten verplichten om een 'maatschappelijke stage' te doen. Dat kan variëren van twee maanden meehelpen in een ziekenhuis tot het meebouwen aan een school in een ontwikkelingsland. De studenten die ik hierover sprak waren aanvankelijk sceptisch, maar achteraf vol lof. Voor sommigen van hen was het de eerste ervaring buiten hun eigen sociale groep. De stage van twee maanden had hun blik op de wereld grondig veranderd.

Indrukwekkende ervaringen zijn echter onderhevig aan slijtage. Een opfriscursus van een paar uur per week, over hoe het eraan toegaat in de echte wereld, is zo gek nog niet.

Wie als mens iets wil nalaten, moet zorgen dat er iets naar hem vernoemd wordt. Een plein, een instelling, een wetenschappelijk fenomeen. Het Roelof Hartplein, de Abraham Kuyperschool, de Lorentzkracht. Dichter bij onsterfelijkheid kom je menselijkerwijs gesproken niet. Recente voorbeelden in de politiek. Het kwartje van Kok, de Zalmsnip en de Balkenendenorm.

Welnu: als ik de premier was, dan zou ik zo rond mijn afscheid de Ruttenorm introduceren. Een oproep tot twee uur maatschappelijke dienstverlening per week. Voor iedereen die boven de Balkenendenorm verdient. Inpakwerk bij de voedselbank, het bezoeken van eenzame ouderen, lesgeven aan een VMBO-school. Zolang je maar buiten je eigen bevoorrechte sociale kring komt. Zolang je maar uit je eigen bestuurlijke gedachtenwereld stapt. Niet als straf voor een succesvolle loopbaan. Maar als een kans om iets terug te geven. En als bescherming tegen vervreemding en verharding. Als een reddingslijn van de rest van de wereld naar jou.

Ben Tiggelaar

(Verschenen als column in NRC Handelsblad)

Dit artikel delen op:

5 Meest gelezen blogs:

Dé bottleneck in elk bedrijf 02/05/2016
"Medewerkers in functiegroep 3 moeten wat betreft de competentie omgevingsbewustzijn op het niveau 'expert' zitten." Als ik zo'n zin lees weet ik het heel zeker: ik wil nooit meer in loondienst. Elk jaar neem ik tientallen plannen ... Lees verder

Meer kans op een baan met een `Donald Duck`-ervaring 03/05/2013
Een tijdje geleden vroeg ik deelnemers aan een seminar een persoonlijke ervaring uit te wisselen die 'boven verwachting' was. Een man had een prachtverhaal uit zijn kinderjaren. "Ik weet nog goed dat er een belangrijke kleurwedstrijd ... Lees verder

Ergernis nummer één 15/08/2013
Welk managementgedrag vinden we het meest ergerlijk? Wat stoort ons het meest aan onze leidinggevenden? Volgens diverse onderzoeken ergeren we ons het meest wanneer managers hun fouten niet toegeven. Een paar observaties en een paar tips ... Lees verder

Demotiverend én lachwekkend: bedrijfsregels 14/06/2013
- "Vanwege bezuinigingen moeten mensen hier nu zelf koffie, thee én WC-papier van thuis meenemen." - "Bij ons bedrijf mag niemand in een zilverkleurige auto rijden. Alleen de baas. En niemand weet waarom." - "Op iedere afdeling werd ... Lees verder

Drie, eigenlijk twee, pijlers voor succes 26/04/2013
In wezen zijn er slechts drie, eigenlijk maar twee, pijlers voor langdurig zakelijk succes. Dat stellen adviseurs en onderzoekers Michael Raynor en Mumtaz Ahmed in het aprilnummer van de Harvard Business Review. Raynor en Ahmed zijn niet ... Lees verder

< Terug naar overzicht
Trefwoorden

Gedrag (197)
Mark Rutte (1)
NRC (274)
Stephen Lurie (1)
Verandering (120)

MBA in één dag CD-box II

€ 199,00
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
CD-box

€ 199,00
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!

Van: € 14,95
voor: € 9,95
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
Het boek

€ 29,95
Bestel in onze webshop

De beste columns

€ 12,50
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!
Luisterboek met 3 cds

€ 23,95
Bestel in onze webshop

The Core of the Matter

€ 39,95
Bestel in onze webshop

Vól in balans

€ 15,49
Bestel in onze webshop

Doen!

€ 23,49
Bestel in onze webshop

Dromen Durven Doen
op Luister CD + DVD

€ 49,95
Bestel in onze webshop

Dream Dare Do

€ 16,95
Bestel in onze webshop

Träumen, Wagen, Tun

€ 19,90
Bestel in onze webshop

Can Do!

€ 26,95
Bestel in onze webshop