Ben Tiggelaar
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsWebshopContact
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsContact

< Terug naar overzicht

Lessen van een bescheiden keizer

Gepubliceerd op: 07/09/2015

Mijn oudste dochter stuurde mij een lijst met de '25 meest aanbevolen leiderschapsboeken' van dit moment. Op nummer één: 'Persoonlijke notities' van Marcus Aurelius. Een boek waar ik mij -schande- nog nooit in had verdiept.

Marcus regeerde het Romeinse Rijk van 161 tot 180 en wordt de 'keizer-filosoof' genoemd. Om zijn gedachten te ordenen maakte hij notities die na zijn dood werden gebundeld.

Deze zomer heb ik mijn achterstand weggewerkt. Ik las het boek, mailde er met wat mensen over en heb op een rijtje gezet wat mij het meest opviel.

1) De bundel notities begint met een dankwoord. Marcus bewijst uitgebreid eer aan de leermeesters, vrienden en familieleden die hem hebben gevormd. Marcus geloofde dat hij alle goede eigenschappen te danken had aan anderen.

2) Marcus hing de stoïcijnse filosofie aan. Hij wilde zich niet laten leiden door wisselende emoties en de hang naar bezit. "Kijk dan verder eens naar de materiële dingen, hoe vergankelijk ze zijn, hoe waardeloos, dat ze bezit kunnen zijn van een hoerenjongen, een snol, een bandiet..." Misdadigers streven naar vergankelijke zaken als rijkdom, vond Marcus, als leider wil je je toch niet verlagen tot dat niveau?

3) Het streven naar roem is zo mogelijk nog onzinniger. Goed leven is in zichzelf al een beloning. Marcus schrijft: "Wanneer jij een goede daad hebt gedaan en een ander daar baat bij gehad heeft, waarom ben je dan, als een dwaas, bovendien nog op een derde resultaat uit, namelijk dat je bekend wordt als weldoener of een tegenprestatie ontvangt?"

4) Blijf onder alle omstandigheden bescheiden. 'Verkeizer' en 'verpurper' niet, waarschuwde Marcus zichzelf. Leiderschap draait niet om jou. Als leider is je doel het streven naar rechtvaardigheid en het dienen van de gemeenschap. Bovendien: alles gaat voorbij. Wij zijn sterfelijk en ook de herinnering aan ons zal snel vergeten zijn.

5) Marcus gaf zijn studie van de retorica op voor de filosofie. Als leider moet je je niet teveel bezighouden met de vraag hoe je het beste je verhaal kunt verwoorden, vond hij. Het gaat allereerst om de vraag of hetgeen je te melden hebt waar en waardevol is. Communiceer daarna in heldere, duidelijke taal, zonder ijdelheid en omhaal van woorden.

6) Marcus schreef: "Wanneer je aanstoot neemt aan iemands onbeschaamdheid, stel je dan onmiddellijk de vraag: Is het mogelijk dat er geen onbeschaamde mensen op de wereld zouden zijn? Dat is niet mogelijk. Vraag dan ook het onmogelijke niet."

Maak je niet druk om wat je niet kunt veranderen. Richt je op waar je wel invloed op hebt.

7) Het belangrijkste is dat je je 'innerlijke richtsnoer' op orde hebt. Bedenk wat je echt belangrijk acht in je leven en in je werk. Dat geeft namelijk rust te midden van verandering, tegenslag en chaos. Marcus schreef: "Nergens kan een mens zich immers rustiger en ongestoorder terugtrekken dan in zijn eigen ziel, vooral als hij in zijn binnenste zulke vaste overtuigingen heeft dat hij, zodra hij zich daarin verdiept, zich meteen volkomen gerust voelt."

Het lezen van andermans levenslessen is nuttig, maar vaak niet voldoende in de strijd tegen de waan van de dag. Marcus groeide in leiderschap door zijn visie steeds opnieuw op te schrijven in telkens andere woorden. Het dagelijks werken aan je eigen 'persoonlijke notities' is een eenvoudige gewoonte die ook leiders van nu kan helpen.

Ben Tiggelaar

(Verschenen als column in NRC Handelsblad)

Dit artikel delen op:

5 Meest gelezen blogs:

Dé bottleneck in elk bedrijf 02/05/2016
"Medewerkers in functiegroep 3 moeten wat betreft de competentie omgevingsbewustzijn op het niveau 'expert' zitten." Als ik zo'n zin lees weet ik het heel zeker: ik wil nooit meer in loondienst. Elk jaar neem ik tientallen plannen ... Lees verder

Meer kans op een baan met een `Donald Duck`-ervaring 03/05/2013
Een tijdje geleden vroeg ik deelnemers aan een seminar een persoonlijke ervaring uit te wisselen die 'boven verwachting' was. Een man had een prachtverhaal uit zijn kinderjaren. "Ik weet nog goed dat er een belangrijke kleurwedstrijd ... Lees verder

Ergernis nummer één 15/08/2013
Welk managementgedrag vinden we het meest ergerlijk? Wat stoort ons het meest aan onze leidinggevenden? Volgens diverse onderzoeken ergeren we ons het meest wanneer managers hun fouten niet toegeven. Een paar observaties en een paar tips ... Lees verder

Demotiverend én lachwekkend: bedrijfsregels 14/06/2013
- "Vanwege bezuinigingen moeten mensen hier nu zelf koffie, thee én WC-papier van thuis meenemen." - "Bij ons bedrijf mag niemand in een zilverkleurige auto rijden. Alleen de baas. En niemand weet waarom." - "Op iedere afdeling werd ... Lees verder

Drie, eigenlijk twee, pijlers voor succes 26/04/2013
In wezen zijn er slechts drie, eigenlijk maar twee, pijlers voor langdurig zakelijk succes. Dat stellen adviseurs en onderzoekers Michael Raynor en Mumtaz Ahmed in het aprilnummer van de Harvard Business Review. Raynor en Ahmed zijn niet ... Lees verder

< Terug naar overzicht
Trefwoorden

Leiderschap (169)
Marcus Aurelius (1)
NRC (274)
Persoonlijke notities (1)

MBA in één dag CD-box II

€ 199,00
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
CD-box

€ 199,00
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!

Van: € 14,95
voor: € 9,95
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
Het boek

€ 29,95
Bestel in onze webshop

De beste columns

€ 12,50
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!
Luisterboek met 3 cds

€ 23,95
Bestel in onze webshop

The Core of the Matter

€ 39,95
Bestel in onze webshop

Vól in balans

€ 15,49
Bestel in onze webshop

Doen!

€ 23,49
Bestel in onze webshop

Dromen Durven Doen
op Luister CD + DVD

€ 49,95
Bestel in onze webshop

Dream Dare Do

€ 16,95
Bestel in onze webshop

Träumen, Wagen, Tun

€ 19,90
Bestel in onze webshop

Can Do!

€ 26,95
Bestel in onze webshop