Ben Tiggelaar
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsWebshopContact
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsContact

< Terug naar overzicht

Minder managers: goed of slecht?

Gepubliceerd op: 02/10/2015

Nederland telt steeds minder managers. Vorige week meldde het CBS dat het aantal leidinggevenden in een jaar tijd daalde van 531.000 naar 490.000. En deze week werd bekend dat de KLM maar liefst een kwart van alle managers gaat ontslaan. Zo. Maar is dit nu een goede of een slechte ontwikkeling?

Laat ik niet te snel iets roepen. Volgens mij hangt het antwoord primair af van de vraag of die 41.000 diensthoofden, teamleiders, ploegbazen en afdelingschefs goede of slechte leidinggevenden waren. De discussie over managers gaat te vaak over kwantiteit en te weinig over kwaliteit.

De direct leidinggevende heeft een grote impact op de productiviteit, het werkplezier en de betrokkenheid van medewerkers. Volgens verschillende onderzoekers is die impact zelfs groter dan die van alle andere factoren waar een mens mee te maken heeft op het werk.

Onderzoeksbureau Gallup becijferde afgelopen jaar dat de verschillen in betrokkenheid en tevredenheid van medewerkers voor een groot deel, zo’n 70 procent, worden verklaard door de kwaliteit van de direct leidinggevende. Volgende vraag: hoe weet je of die kwaliteit hoog of laag is? Goede managers hebben, volgens dit zelfde onderzoek, aandacht voor elke individuele medewerker afzonderlijk. Daarbij kijken ze primair naar de sterke punten van elke collega en helpen hem of haar om die productief te maken. Ook belangrijk: ze voelen zichzelf verantwoordelijk voor wat hun team presteert. Oftewel: goede leidinggevenden zijn zich ervan bewust dat zij met hun gedrag een grote positieve -en negatieve- impact kunnen hebben op de mensen om hen heen. En: ze houden zich niet bezig met kantoorpolitiek, maar baseren hun beslissingen op de vraag wat het beste is voor de organisatie, de klanten en de medewerkers.

Mooie opsomming. Maar volgens Gallup beschikt slechts één op de vijf leidinggevenden over de noodzakelijke vaardigheden. Dat komt omdat bij het selecteren van managers -nog altijd- niet primair wordt gekeken naar de kwaliteiten op het gebied van leidinggeven, maar naar de vraag of iemand een promotie 'verdient'.

Als de researchers van Gallup gelijk hebben, dan heeft de meerderheid van de werkenden het zwaar. Veel managers doen meer kwaad dan goed. Ook andere onderzoekers en beroepsorganisaties waarschuwen al jaren dat slechte leidinggevenden bedrijven en hun medewerkers veel schade berokkenen. Die schade kan variëren van permanente stress onder medewerkers tot het vertrek van goede collega's vanwege een slechte baas. In de VS geeft driekwart van de werkenden aan dat hun baas de grootste en ergste veroorzaker van stress op het werk is. En één op de twee werkenden is wel eens veranderd van werkkring vanwege een slechte direct leidinggevende. Onderzoekers zeggen: "People don't quit jobs, they quit bosses."

Maar ook wanneer mensen het uithouden bij hun baas, wil dat niet zeggen dat het goed met ze gaat. Een 'gewone' manager die bijvoorbeeld zijn medewerkers niet inspireert, zijn verwachtingen gebrekkig communiceert en verzuimt het goede voorbeeld te geven met zijn gedrag, ondermijnt daarmee dag-in-dag-uit de overige inspanningen en investeringen die er in een bedrijf worden gedaan om medewerkers te motiveren en te betrekken.

Een bevriende hoogleraar zei ooit tegen mij: "Het is al heel wat wanneer leidinggevenden domweg geen schade aanrichten." Ik begin steeds meer te vrezen dat dit geen ironie was.

Dus: steeds minder leidinggevenden. Is dat goed of slecht? Als de bevindingen van Gallup en collega’s een beetje kloppen, dan zullen de meeste medewerkers er geen traan om laten. Helaas voor de manager.

Ben Tiggelaar

(Verschenen als column in NRC Handelsblad)

Dit artikel delen op:

5 Meest gelezen blogs:

Dé bottleneck in elk bedrijf 02/05/2016
"Medewerkers in functiegroep 3 moeten wat betreft de competentie omgevingsbewustzijn op het niveau 'expert' zitten." Als ik zo'n zin lees weet ik het heel zeker: ik wil nooit meer in loondienst. Elk jaar neem ik tientallen plannen ... Lees verder

Meer kans op een baan met een `Donald Duck`-ervaring 03/05/2013
Een tijdje geleden vroeg ik deelnemers aan een seminar een persoonlijke ervaring uit te wisselen die 'boven verwachting' was. Een man had een prachtverhaal uit zijn kinderjaren. "Ik weet nog goed dat er een belangrijke kleurwedstrijd ... Lees verder

Ergernis nummer één 15/08/2013
Welk managementgedrag vinden we het meest ergerlijk? Wat stoort ons het meest aan onze leidinggevenden? Volgens diverse onderzoeken ergeren we ons het meest wanneer managers hun fouten niet toegeven. Een paar observaties en een paar tips ... Lees verder

Demotiverend én lachwekkend: bedrijfsregels 14/06/2013
- "Vanwege bezuinigingen moeten mensen hier nu zelf koffie, thee én WC-papier van thuis meenemen." - "Bij ons bedrijf mag niemand in een zilverkleurige auto rijden. Alleen de baas. En niemand weet waarom." - "Op iedere afdeling werd ... Lees verder

Drie, eigenlijk twee, pijlers voor succes 26/04/2013
In wezen zijn er slechts drie, eigenlijk maar twee, pijlers voor langdurig zakelijk succes. Dat stellen adviseurs en onderzoekers Michael Raynor en Mumtaz Ahmed in het aprilnummer van de Harvard Business Review. Raynor en Ahmed zijn niet ... Lees verder

< Terug naar overzicht
Trefwoorden

CBS (2)
Gallup (3)
Gedrag (197)
Leiderschap (169)
Minder Managers (1)
NRC (274)

MBA in één dag CD-box II

€ 199,00
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
CD-box

€ 199,00
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!

Van: € 14,95
voor: € 9,95
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
Het boek

€ 29,95
Bestel in onze webshop

De beste columns

€ 12,50
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!
Luisterboek met 3 cds

€ 23,95
Bestel in onze webshop

The Core of the Matter

€ 39,95
Bestel in onze webshop

Vól in balans

€ 15,49
Bestel in onze webshop

Doen!

€ 23,49
Bestel in onze webshop

Dromen Durven Doen
op Luister CD + DVD

€ 49,95
Bestel in onze webshop

Dream Dare Do

€ 16,95
Bestel in onze webshop

Träumen, Wagen, Tun

€ 19,90
Bestel in onze webshop

Can Do!

€ 26,95
Bestel in onze webshop