Ben Tiggelaar
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsWebshopContact
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsContact

< Terug naar overzicht

Ridicuul kleine stapjes

Gepubliceerd op: 13/11/2015

We worden gebombardeerd met goede raad. Eet minder vlees en vis. Check je werkstress. Stop met suiker en met zitten.

En dit gaat alleen nog maar over gezondheid. Over werk, relatie en gelukkig leven in het algemeen heb ik het niet eens. Een goed advies of een mooi inzicht werkt soms motiverend. Maar er is niet veel nodig om inspiratie in frustratie te veranderen. Te veel goede raad en te weinig vooruitgang maken een mens moedeloos.

Daarom raak ik enthousiast wanneer ik een idee tegenkom dat wel eens zou kunnen helpen. Helpen om iets te doen met goed advies. Om positieve veranderingen te realiseren. Het idee waar ik enthousiast over ben is het werken met 'ridicuul kleine stapjes'. En ik ben niet de enige, ontdekte ik. Ervaringsdeskundige Caroline Arnold schreef een boek over 'microvoornemens'. Gedragsonderzoeker B.J. Fogg propageert 'tiny habits': mini-gewoontes. En op tal van blogs over verandering en gedrag circuleren andere synoniemen.

Waar hebben we het over? In plaats van het verzinnen van het zoveelste alles-of-niets voornemen -zoals: ik begin met hardlopen, elke week minstens tien kilometer- neem je je slechts voor om elke zaterdagochtend, als de wekker gaat, je hardloopkleren aan te trekken. Meer niet. Desnoods kruip je daarna weer in bed. In je sportkleding.

Of: in plaats van te besluiten om voortaan een uur eerder op te staan, zodat je de dag rustig kunt beginnen, zet je de wekker slechts vijf minuten eerder.

Helpt dat? Absoluut, zeggen de aanhangers. Want de tweede of derde zaterdag dat je in je sportkleding door het huis loopt, denk je: ik kan eigenlijk ook best een stukje gaan rennen. En als de wekker een week lang vijf minuten eerder rinkelt, realiseer je je dat nog eens vijf minuten vroeger ook wel kan.

De truc is om je wensen te vertalen naar een eerste stap die zo ridicuul klein is, dat je denkt: nou nou, dat is simpel. Dát kan ik wel.

Als je het goed wilt aanpakken, zegt de eerdergenoemde Fogg, moet je je 'tiny habit' koppelen aan een bestaande handeling. Bijvoorbeeld: als ik op het werk achter mijn bureau ga zitten, dan noteer ik eerst één doel voor de dag. Of: na de lunch wandel ik één minuut. Of: als ik thuiskom, ruim ik één ding op. Kies een handeling die al in je repertoire van gewoontes zit en koppel daar je nieuwe, kleine voornemen aan. Natuurlijk mag je meer doen, zegt Fogg. Maar die ene minuut of die ene opruimactie, die is verplicht.

Arnold heeft ook een goede tip. Volgens haar moeten we eerst proefdraaien. Eerst twee weken proberen of het echt lukt. En dan zo nodig ons microvoornemen nog verder verkleinen, versimpelen of verplaatsen naar een makkelijker moment op de dag of in de week. En ze waarschuwt: werk aan hooguit twee microvoornemens tegelijk.

We worden gebombardeerd met goede raad. In dit stukje ook. Sorry. Maar deze goede raad gaat in feite over het toepassen van al die andere goede raad. Bovendien dacht ik: het gaat over zoiets ridicuul kleins, dat moet kunnen.

Ben Tiggelaar

(Verschenen als column in NRC Handelsblad)

Dit artikel delen op:

5 Meest gelezen blogs:

Dé bottleneck in elk bedrijf 02/05/2016
"Medewerkers in functiegroep 3 moeten wat betreft de competentie omgevingsbewustzijn op het niveau 'expert' zitten." Als ik zo'n zin lees weet ik het heel zeker: ik wil nooit meer in loondienst. Elk jaar neem ik tientallen plannen ... Lees verder

Meer kans op een baan met een `Donald Duck`-ervaring 03/05/2013
Een tijdje geleden vroeg ik deelnemers aan een seminar een persoonlijke ervaring uit te wisselen die 'boven verwachting' was. Een man had een prachtverhaal uit zijn kinderjaren. "Ik weet nog goed dat er een belangrijke kleurwedstrijd ... Lees verder

Ergernis nummer één 15/08/2013
Welk managementgedrag vinden we het meest ergerlijk? Wat stoort ons het meest aan onze leidinggevenden? Volgens diverse onderzoeken ergeren we ons het meest wanneer managers hun fouten niet toegeven. Een paar observaties en een paar tips ... Lees verder

Demotiverend én lachwekkend: bedrijfsregels 14/06/2013
- "Vanwege bezuinigingen moeten mensen hier nu zelf koffie, thee én WC-papier van thuis meenemen." - "Bij ons bedrijf mag niemand in een zilverkleurige auto rijden. Alleen de baas. En niemand weet waarom." - "Op iedere afdeling werd ... Lees verder

Drie, eigenlijk twee, pijlers voor succes 26/04/2013
In wezen zijn er slechts drie, eigenlijk maar twee, pijlers voor langdurig zakelijk succes. Dat stellen adviseurs en onderzoekers Michael Raynor en Mumtaz Ahmed in het aprilnummer van de Harvard Business Review. Raynor en Ahmed zijn niet ... Lees verder

< Terug naar overzicht
Trefwoorden

B.J. Fogg (1)
Caroline Arnold (1)
Gedrag (197)
NRC (274)
Verandering (120)

MBA in één dag CD-box II

€ 199,00
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
CD-box

€ 199,00
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!

Van: € 14,95
voor: € 9,95
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
Het boek

€ 29,95
Bestel in onze webshop

De beste columns

€ 12,50
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!
Luisterboek met 3 cds

€ 23,95
Bestel in onze webshop

The Core of the Matter

€ 39,95
Bestel in onze webshop

Vól in balans

€ 15,49
Bestel in onze webshop

Doen!

€ 23,49
Bestel in onze webshop

Dromen Durven Doen
op Luister CD + DVD

€ 49,95
Bestel in onze webshop

Dream Dare Do

€ 16,95
Bestel in onze webshop

Träumen, Wagen, Tun

€ 19,90
Bestel in onze webshop

Can Do!

€ 26,95
Bestel in onze webshop