Ben Tiggelaar
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsWebshopContact
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsContact

< Terug naar overzicht

Nieuw, ander leiderschap!

Gepubliceerd op: 30/11/2015

Leiderschap anno 2015 draait niet meer alleen om het maken van goede werkafspraken. Het gaat steeds meer om inspiratie, het uitdagen van mensen, het geven van het goede voorbeeld, mensen als individu behandelen, de intrinsieke motivatie aanspreken en samen zoeken naar de bedoeling, het 'waarom' achter het dagelijkse werk.

Spreken bovenstaande woorden u aan? U bent niet alleen. Ook in 1980 werden mensen enthousiast van deze ideeën. En in 1950. En ver daarvoor.

Transformationeel leiderschap. Zo wordt de benadering genoemd die ik hierboven beschrijf. Het was met name onderzoeker Bernard Bass (1925-2007) die dit op de kaart zette. Volgens hem moeten leidinggevenden aan de ene kant heldere afspraken maken over het werk en de beloning daarvoor. Dat heet transactioneel leiderschap. Maar daarnaast moet een leider medewerkers helpen om boven zichzelf uit te stijgen. Om het beste uit zichzelf te halen. Voor dat transformationele deel van het werk heeft een leider vier elementen, vier "i's", ter beschikking volgens Bass. Hier komen ze...

1) Idealized influence: een effectieve leider realiseert zich dat hij als rolmodel functioneert. Hij moet zijn overtuiging duidelijk uitdragen en in zijn gedrag laten zien voor welke waarden hij staat.

2) Inspirational motivation: een effectieve leider moedigt zijn medewerkers aan door een aantrekkelijke toekomstvisie te formuleren, door hoge verwachtingen uit te spreken, door enthousiasme en optimisme te tonen.

3) Intellectual stimulation: een effectieve leider daagt de mensen om hem heen uit om innovatief en creatief te zijn. Bijvoorbeeld door oude aannames en tradities ter discussie te stellen, door prikkelende vragen te formuleren en debat aan te moedigen.

4) Individualized consideration: een effectieve leider heeft aandacht voor de individuele behoeften, vaardigheden en ambities van medewerkers. Hij spreekt ze regelmatig een-op-een en luistert echt.

Transformationeel leiderschap is in de afgelopen decennia uitgebreid onderzocht en de 4i's leiden in veel gevallen tot een hogere betrokkenheid van medewerkers en betere prestaties. Maar nieuw is dit idee dus niet.

Dat was het ook al niet toen Bass er voor het eerst over schreef. Hij baseerde zijn theorie voor een belangrijk deel op het werk van de historicus James MacGregor Burns, die zijn inzichten aan de voorbije eeuwen ontleende.

Daarnaast klinken in het werk van Bass de klassieke leiderschapsstudies door, uit de jaren '40 en '50 aan de universiteiten van Ohio en Michigan. Daaruit bleek vooral dat leidinggevenden niet alleen op werk en taken, maar vooral ook op mensen en relaties moesten letten.

Deze ideeën keren telkens weer terug in nieuwe, andere woorden. Duizenden keren per jaar. Alleen al in Nederland verschijnen ruim 600 nieuwe managementboeken per jaar. In het Engelse taalgebied zijn het er meer dan 15.000. Wie als auteur wil opvallen in dit geweld moet op z'n minst beweren iets nieuws te melden. Het zelfde geldt voor wetenschappers, consultants en ieder ander die gehoord wil worden.

Dat we er vervolgens over klagen dat er niets nieuws onder de zon is, is ook niet ongewoon. Dat deed Prediker al zo'n 900 jaar voor Christus. Hij was vast niet de eerste en bovendien hielp klagen toen ook al niet.

Ben Tiggelaar

(Verschenen als column in NRC Handelsblad)

Dit artikel delen op:

5 Meest gelezen blogs:

Dé bottleneck in elk bedrijf 02/05/2016
"Medewerkers in functiegroep 3 moeten wat betreft de competentie omgevingsbewustzijn op het niveau 'expert' zitten." Als ik zo'n zin lees weet ik het heel zeker: ik wil nooit meer in loondienst. Elk jaar neem ik tientallen plannen ... Lees verder

Meer kans op een baan met een `Donald Duck`-ervaring 03/05/2013
Een tijdje geleden vroeg ik deelnemers aan een seminar een persoonlijke ervaring uit te wisselen die 'boven verwachting' was. Een man had een prachtverhaal uit zijn kinderjaren. "Ik weet nog goed dat er een belangrijke kleurwedstrijd ... Lees verder

Ergernis nummer één 15/08/2013
Welk managementgedrag vinden we het meest ergerlijk? Wat stoort ons het meest aan onze leidinggevenden? Volgens diverse onderzoeken ergeren we ons het meest wanneer managers hun fouten niet toegeven. Een paar observaties en een paar tips ... Lees verder

Demotiverend én lachwekkend: bedrijfsregels 14/06/2013
- "Vanwege bezuinigingen moeten mensen hier nu zelf koffie, thee én WC-papier van thuis meenemen." - "Bij ons bedrijf mag niemand in een zilverkleurige auto rijden. Alleen de baas. En niemand weet waarom." - "Op iedere afdeling werd ... Lees verder

Drie, eigenlijk twee, pijlers voor succes 26/04/2013
In wezen zijn er slechts drie, eigenlijk maar twee, pijlers voor langdurig zakelijk succes. Dat stellen adviseurs en onderzoekers Michael Raynor en Mumtaz Ahmed in het aprilnummer van de Harvard Business Review. Raynor en Ahmed zijn niet ... Lees verder

< Terug naar overzicht
Trefwoorden

Bernard Bass (1)
Gedrag (197)
James MacGregor Burns (1)
Leiderschap (169)
NRC (274)
Transformationeel leiderschap (1)

MBA in één dag CD-box II

€ 199,00
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
CD-box

€ 199,00
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!

Van: € 14,95
voor: € 9,95
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
Het boek

€ 29,95
Bestel in onze webshop

De beste columns

€ 12,50
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!
Luisterboek met 3 cds

€ 23,95
Bestel in onze webshop

The Core of the Matter

€ 39,95
Bestel in onze webshop

Vól in balans

€ 15,49
Bestel in onze webshop

Doen!

€ 23,49
Bestel in onze webshop

Dromen Durven Doen
op Luister CD + DVD

€ 49,95
Bestel in onze webshop

Dream Dare Do

€ 16,95
Bestel in onze webshop

Träumen, Wagen, Tun

€ 19,90
Bestel in onze webshop

Can Do!

€ 26,95
Bestel in onze webshop