Ben Tiggelaar
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsWebshopContact
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsContact

< Terug naar overzicht

Mooi werk

Gepubliceerd op: 22/01/2016

Werk is het thema van de Maand van de Spiritualiteit die de komende week begint en waarvoor ik het boekje Mooi werk mocht schrijven. Leerzaam en ook wel ontnuchterend. Als je wat dieper in de relatie tussen werk en 'het hogere' duikt, krijg je de indruk dat er de laatste pakweg 2.500 jaar niet zoveel veranderd is. Zo geloofden de oude Grieken dat zinloos werk een favoriete straf van de goden was. Denk aan Sisyphus die in de onderwereld telkens weer tevergeefs een steen een helling op probeerde te rollen. Ook nu is een van de grote menselijke angsten dat ons werk uiteindelijk nutteloos blijkt.

Zingeving is volgens de fameuze psycholoog Martin Seligman een van de belangrijke bouwstenen van menselijk geluk. Volgens Seligman kent ons welzijn drie dimensies: plezierig, goed en zinvol leven. En aangezien werken bij het leven hoort, is het interessant om eens uit te zoeken wanneer mensen hun baan als plezierig, goed en zinvol beschouwen.

Plezierig werk draait vooral om wat je ontvangt in je werkomgeving en om het ervaren van positieve emoties daarbij. We willen graag sociaal geaccepteerd worden, houden van zekerheid en eerlijk en respectvol behandeld worden. Wie deze vorm van geluk ervaart in zijn werkomgeving stapt 's morgens fluitend op de fiets.

Buurtzorg Nederland werd recent in het Beste Werkgeversonderzoek van Effectory en Intermediair voor het vijfde jaar op rij uitgeroepen tot winnaar. Belangrijke factor: werken met kleine, zelfsturende teams van maximaal 12 mensen en het streven naar zo weinig mogelijk regels en protocollen.

Goed werk gaat vooral om wat je doet in je werk. Zo geeft het je een goed gevoel wanneer je in je werk je sterke punten kunt inzetten, wanneer je kunt meebeslissen, resultaten boekt en jezelf kunt ontwikkelen. Dat leidt tot motivatie en betrokkenheid.

Dit vergt behoorlijk wat eigen inzet, maar een goede werkgever helpt. Een voorbeeld is Vanderlande, bekend van de bagagesystemen op vliegvelden. Medewerkers werken voortdurend samen in projecten met duidelijke doelen en kunnen bij een eigen academy kiezen uit een groot aanbod van -enkele honderden- opleidingen en trainingen.

Zinvol werk, daarvan is sprake wanneer je een relatie ervaart tussen je werk en een 'hoger doel'. Je zet je tijd, energie en vaardigheden in om jezelf dienstbaar te maken aan iets dat verder reikt dan je eigen leven. Het gaat niet in de eerste plaats om ontvangen of doen, maar om geven.

Zingeving draait vooral om een persoonlijke vragen als: waar geloof ik in; wat maakt het leven waardevol; en wat zie je daarvan terug in je dagelijkse werk? Toch zijn er ook organisaties die hier werk van maken. Een verzorgings- en verplegingshuis als Sint Jozefsoord in Nuland bijvoorbeeld, ook een winnaar in het Beste Werkgeversonderzoek. Hier wordt verder gebouwd op de erfenis van nonnen die bijna tweehonderd jaar geleden een congregatie van 'liefdezusters' begonnen.

Plezierig, goed en zinvol werk. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Aan de andere kant: we draaien al gauw tussen de 50.000 en 85.000 werkuren in ons leven. Dat zijn er gewoon te veel om zinloos of met tegenzin te besteden.

Ben Tiggelaar

(Verschenen als column in NRC Handelsblad)

Dit artikel delen op:

5 Meest gelezen blogs:

Dé bottleneck in elk bedrijf 02/05/2016
"Medewerkers in functiegroep 3 moeten wat betreft de competentie omgevingsbewustzijn op het niveau 'expert' zitten." Als ik zo'n zin lees weet ik het heel zeker: ik wil nooit meer in loondienst. Elk jaar neem ik tientallen plannen ... Lees verder

Meer kans op een baan met een `Donald Duck`-ervaring 03/05/2013
Een tijdje geleden vroeg ik deelnemers aan een seminar een persoonlijke ervaring uit te wisselen die 'boven verwachting' was. Een man had een prachtverhaal uit zijn kinderjaren. "Ik weet nog goed dat er een belangrijke kleurwedstrijd ... Lees verder

Ergernis nummer één 15/08/2013
Welk managementgedrag vinden we het meest ergerlijk? Wat stoort ons het meest aan onze leidinggevenden? Volgens diverse onderzoeken ergeren we ons het meest wanneer managers hun fouten niet toegeven. Een paar observaties en een paar tips ... Lees verder

Demotiverend én lachwekkend: bedrijfsregels 14/06/2013
- "Vanwege bezuinigingen moeten mensen hier nu zelf koffie, thee én WC-papier van thuis meenemen." - "Bij ons bedrijf mag niemand in een zilverkleurige auto rijden. Alleen de baas. En niemand weet waarom." - "Op iedere afdeling werd ... Lees verder

Drie, eigenlijk twee, pijlers voor succes 26/04/2013
In wezen zijn er slechts drie, eigenlijk maar twee, pijlers voor langdurig zakelijk succes. Dat stellen adviseurs en onderzoekers Michael Raynor en Mumtaz Ahmed in het aprilnummer van de Harvard Business Review. Raynor en Ahmed zijn niet ... Lees verder

< Terug naar overzicht
Trefwoorden

Beste Werkgeversonderzoek (1)
Buurtzorg Nederland (1)
Gedrag (197)
Leiderschap (169)
Martin Seligman (2)
NRC (274)
Sint Jozefsoord (1)
Vanderlande (1)
Verandering (120)
Zingeving (3)

MBA in één dag CD-box II

€ 199,00
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
CD-box

€ 199,00
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!

Van: € 14,95
voor: € 9,95
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
Het boek

€ 29,95
Bestel in onze webshop

De beste columns

€ 12,50
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!
Luisterboek met 3 cds

€ 23,95
Bestel in onze webshop

The Core of the Matter

€ 39,95
Bestel in onze webshop

Vól in balans

€ 15,49
Bestel in onze webshop

Doen!

€ 23,49
Bestel in onze webshop

Dromen Durven Doen
op Luister CD + DVD

€ 49,95
Bestel in onze webshop

Dream Dare Do

€ 16,95
Bestel in onze webshop

Träumen, Wagen, Tun

€ 19,90
Bestel in onze webshop

Can Do!

€ 26,95
Bestel in onze webshop