Ben Tiggelaar
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsWebshopContact
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsContact

< Terug naar overzicht

Hoeveel levens hebben we verbeterd in 2015?

Gepubliceerd op: 15/02/2016

Voor de tweede keer presenteerde deze krant een journalistiek jaarverslag. Een paar weken geleden. Ik vind dat mooi en opmerkelijk. Een jaarverslag dat niet over de financiële kant van het werk gaat, maar over het werk zelf en het doel daarachter. Des te langer ik er over nadenk, des te gekker het is dat de meeste jaarverslagen, die in de komende weken weer gaan verschijnen, bijna alleen over geld zullen gaan.

Na een jaar van talloze momenten waarbij collega's elkaar ondersteunen, stress ervaren, klanten helpen, ideeën verzinnen, ruzie maken, oplossingen verzinnen voor hardnekkige problemen, kortom: leuk, goed en zinvol werk doen, wordt alles platgewalst en gereduceerd tot een paar geldbedragen op papier of online. Wat een onzin eigenlijk.

Ja, veel bedrijven maken ook een duurzaamheidsverslag of een sociaal jaarverslag. Maar behalve dat deze rapporten vaak nog saaier zijn dan een gewoon jaarverslag, gaan ze ook vrijwel nooit over het echte werk en de bestaansreden van de organisatie.

Er zijn uitzonderingen. Ziekenhuizen bijvoorbeeld. Die besteden in hun jaarverslagen heel wat pagina's aan onderwerpen als patiëntenzorg. Of Universiteiten. Die besteden ruim aandacht aan de resultaten op het gebied van onderwijs, onderzoek en kennisoverdracht naar de maatschappij. Meestal in saaie, ambtelijke taal, maar toch.

Een mooi voorbeeld onder beursgenoteerde bedrijven van hoe het ook kan, is Philips.

De missie van de Eindhovenaren luidt: het verbeteren van het leven van mensen met zinvolle innovaties. Dat klinkt al goed. Maar het wordt ook serieus gemeten. Philips gebruikt een 'lives improved model' om te meten wat de impact van het bedrijf is op de samenleving. Door middel van een rekenmethode -waarvan de samenvatting alleen al vier pagina's telt, te vinden op de website- telt het bedrijf jaarlijks hoeveel levens er door Philips zijn verbeterd. In 2025 moeten dat er jaarlijks drie miljard zijn.

Ik ga hier niet gespeeld cynisch over doen. Eigenlijk is dit gewoon een mooi streven. En fijn om hiermee te beginnen in je jaarverslag. Een lichtend voorbeeld.

Ik zeg: we blijven de financiën gewoon rapporteren. Omdat het moet. Bij voorkeur een beetje leesbaar met plaatjes. En daarnaast gaan we jaarlijks aan medewerkers, klanten en andere belanghebbenden vertellen hoe we het hebben gedaan ten opzichte van de doelen waar het ons echt om gaat. Zodat iedereen weet of we het afgelopen jaar een positief verschil hebben gemaakt in de wereld. Of niet.

Misschien moeten we nog een stap verder gaan en dit ook persoonlijk doen. Bijvoorbeeld als journalist of columnist ook voor jezelf een helder doel stellen. En na twaalf maanden even terugblikken en je afvragen of er iets van terechtgekomen is. Of er door jouw werk, in het voorbije jaar, ook werkelijk levens verbeterd zijn.

Ik wil niet gespeeld naïef doen. Natuurlijk is geld verdienen belangrijk voor een bedrijf. Het is een klassieke vergelijking: winst is voor een bedrijf wat zuurstof is voor een mens. Maar net zomin als ademhalen het hoogste doel is in een mensenleven, is winst maken het uiteindelijke doel van een bedrijf. Bedrijven zijn gemeenschappen van mensen die iets waardevols doen voor andere mensen. Dat is hun enige bestaansrecht.

Ben Tiggelaar

(Verschenen als column in NRC Handelsblad)

Dit artikel delen op:

5 Meest gelezen blogs:

Dé bottleneck in elk bedrijf 02/05/2016
"Medewerkers in functiegroep 3 moeten wat betreft de competentie omgevingsbewustzijn op het niveau 'expert' zitten." Als ik zo'n zin lees weet ik het heel zeker: ik wil nooit meer in loondienst. Elk jaar neem ik tientallen plannen ... Lees verder

Meer kans op een baan met een `Donald Duck`-ervaring 03/05/2013
Een tijdje geleden vroeg ik deelnemers aan een seminar een persoonlijke ervaring uit te wisselen die 'boven verwachting' was. Een man had een prachtverhaal uit zijn kinderjaren. "Ik weet nog goed dat er een belangrijke kleurwedstrijd ... Lees verder

Ergernis nummer één 15/08/2013
Welk managementgedrag vinden we het meest ergerlijk? Wat stoort ons het meest aan onze leidinggevenden? Volgens diverse onderzoeken ergeren we ons het meest wanneer managers hun fouten niet toegeven. Een paar observaties en een paar tips ... Lees verder

Demotiverend én lachwekkend: bedrijfsregels 14/06/2013
- "Vanwege bezuinigingen moeten mensen hier nu zelf koffie, thee én WC-papier van thuis meenemen." - "Bij ons bedrijf mag niemand in een zilverkleurige auto rijden. Alleen de baas. En niemand weet waarom." - "Op iedere afdeling werd ... Lees verder

Drie, eigenlijk twee, pijlers voor succes 26/04/2013
In wezen zijn er slechts drie, eigenlijk maar twee, pijlers voor langdurig zakelijk succes. Dat stellen adviseurs en onderzoekers Michael Raynor en Mumtaz Ahmed in het aprilnummer van de Harvard Business Review. Raynor en Ahmed zijn niet ... Lees verder

< Terug naar overzicht
Trefwoorden

Jaarverslag (1)
NRC (274)
Philips (1)
Verandering (120)
lives improved model (1)

MBA in één dag CD-box II

€ 199,00
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
CD-box

€ 199,00
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!

Van: € 14,95
voor: € 9,95
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
Het boek

€ 29,95
Bestel in onze webshop

De beste columns

€ 12,50
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!
Luisterboek met 3 cds

€ 23,95
Bestel in onze webshop

The Core of the Matter

€ 39,95
Bestel in onze webshop

Vól in balans

€ 15,49
Bestel in onze webshop

Doen!

€ 23,49
Bestel in onze webshop

Dromen Durven Doen
op Luister CD + DVD

€ 49,95
Bestel in onze webshop

Dream Dare Do

€ 16,95
Bestel in onze webshop

Träumen, Wagen, Tun

€ 19,90
Bestel in onze webshop

Can Do!

€ 26,95
Bestel in onze webshop