Ben Tiggelaar
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsWebshopContact
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsContact

< Terug naar overzicht

Een beetje Elon Musk worden

Gepubliceerd op: 17/02/2016

De wereld veranderen en Mars koloniseren. Drie ondernemingen tegelijk runnen: Tesla, SpaceX, SolarCity. Een vermogen van 10 miljard euro. Deze week verscheen de Nederlandse editie van de biografie die technologiejournalist Ashlee Vance schreef over Elon Musk.

Al heel wat mensen hebben geprobeerd om het succes van Musk te verklaren. Het beeld dat uit Vances biografie naar voren komt, is dat van een ongelofelijk gedreven man die werkelijk alles wil geven om zijn dromen te realiseren. Ook als dat vervelend uitpakt voor de mensen om hen heen of voor hemzelf.

Eerst over die dromen. Volgens Vance wordt Musk vaak voor absurd optimistisch versleten. Zo wil hij in 2020 een half miljoen Tesla's per jaar verkopen en voor 2025 mensen naar Mars sturen. Maar volgens de biograaf is het juist dit enorme enthousiasme dat aanstekelijk werkt, bijvoorbeeld naar de vele jonge technici die voor Musks bedrijven werken, en waardoor onrealistische doelen toch gehaald worden. Wat veel mensen binnen en buiten Silicon Valley aanspreekt is dat het bij Musk niet draait om de vraag hoe je zoveel mogelijk mensen op een advertentie kunt laten klikken, maar om auto's, raketten, energie en ruimtekolonies.

Dan over die gedrevenheid. Musk werkte vanaf de oprichting van zijn eerste bedrijf, Zip2 in 1995, gemiddeld 100 uur per week. De laatste jaren doet hij het iets rustiger aan met ruim 80 uur per week. Uit Vances biografie komt het beeld naar voren van iemand die alleen met zijn werk bezig is en van de mensen in zijn omgeving -professioneel en privé- eist dat ze zich aanpassen. Musk is drie keer getrouwd, twee keer met dezelfde vrouw, actrice Talulah Riley. Zijn eerste vrouw Justine Wilson zei in een interview: "Elon is niet bang om dingen kapot te maken. Hij maakt zichzelf kapot als het nodig is."

Valt er iets te leren uit deze biografie? Kunnen wij ook een beetje Elon Musk worden? Na het lezen van een verhaal over een alledaags geslaagde ondernemer denk ik nog wel eens: daar kan ik iets mee. Je pikt een goed idee op en je ziet jezelf er iets mee doen. Het lezen van een biografie van Elon Musk heeft echter iets van het bestuderen van een reisgids over een land waar je toch nooit naartoe zult reizen.

Wie echt zou willen lijken op Musk moet onder meer: zeerverbovengemiddeld intelligent zijn; oprecht geloven dat hij persoonlijk de wereld moet redden; heel weinig slapen en heel veel werken; en de vloer aanvegen met iedereen die zijn tempo niet bijhoudt.

Is het dan alleen entertainment, kun je er helemaal niets mee voor je werk? Ook dat is niet helemaal waar. Wanneer ik over Musk en andere ondernemers met zulke grote visioenen lees, durf ik zelf ook vaak iets groter te dromen. Een paar dagen lang pen ik dan allerlei ambitieuze voornemens in mijn notitieboekje.

Vaak lees ik die iets later dan weer hoofdschuddend door. Ik heb er deze week een oude spreuk van Loesje bijgeschreven: "Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen."

En er is maar één Elon Musk.

Ben Tiggelaar

(Verschenen als column in NRC Handelsblad)

Dit artikel delen op:

5 Meest gelezen blogs:

Dé bottleneck in elk bedrijf 02/05/2016
"Medewerkers in functiegroep 3 moeten wat betreft de competentie omgevingsbewustzijn op het niveau 'expert' zitten." Als ik zo'n zin lees weet ik het heel zeker: ik wil nooit meer in loondienst. Elk jaar neem ik tientallen plannen ... Lees verder

Meer kans op een baan met een `Donald Duck`-ervaring 03/05/2013
Een tijdje geleden vroeg ik deelnemers aan een seminar een persoonlijke ervaring uit te wisselen die 'boven verwachting' was. Een man had een prachtverhaal uit zijn kinderjaren. "Ik weet nog goed dat er een belangrijke kleurwedstrijd ... Lees verder

Ergernis nummer één 15/08/2013
Welk managementgedrag vinden we het meest ergerlijk? Wat stoort ons het meest aan onze leidinggevenden? Volgens diverse onderzoeken ergeren we ons het meest wanneer managers hun fouten niet toegeven. Een paar observaties en een paar tips ... Lees verder

Demotiverend én lachwekkend: bedrijfsregels 14/06/2013
- "Vanwege bezuinigingen moeten mensen hier nu zelf koffie, thee én WC-papier van thuis meenemen." - "Bij ons bedrijf mag niemand in een zilverkleurige auto rijden. Alleen de baas. En niemand weet waarom." - "Op iedere afdeling werd ... Lees verder

Drie, eigenlijk twee, pijlers voor succes 26/04/2013
In wezen zijn er slechts drie, eigenlijk maar twee, pijlers voor langdurig zakelijk succes. Dat stellen adviseurs en onderzoekers Michael Raynor en Mumtaz Ahmed in het aprilnummer van de Harvard Business Review. Raynor en Ahmed zijn niet ... Lees verder

< Terug naar overzicht
Trefwoorden

Ashlee Vance (1)
Elon Musk (1)
Gedrag (197)
Leiderschap (169)
NRC (274)

MBA in één dag CD-box II

€ 199,00
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
CD-box

€ 199,00
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!

Van: € 14,95
voor: € 9,95
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
Het boek

€ 29,95
Bestel in onze webshop

De beste columns

€ 12,50
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!
Luisterboek met 3 cds

€ 23,95
Bestel in onze webshop

The Core of the Matter

€ 39,95
Bestel in onze webshop

Vól in balans

€ 15,49
Bestel in onze webshop

Doen!

€ 23,49
Bestel in onze webshop

Dromen Durven Doen
op Luister CD + DVD

€ 49,95
Bestel in onze webshop

Dream Dare Do

€ 16,95
Bestel in onze webshop

Träumen, Wagen, Tun

€ 19,90
Bestel in onze webshop

Can Do!

€ 26,95
Bestel in onze webshop