Ben Tiggelaar
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsWebshopContact
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsContact

< Terug naar overzicht

Korte rokjes, korte lontjes

Gepubliceerd op: 24/03/2016

Mooie rel deze week in de hoofdstad. Medewerksters van het stadsloket in Nieuw-West kregen van hun vrouwelijke teamleider te verstaan dat ze voortaan niet meer in een kort rokje naar het werk mochten komen. En ook niet in knielaarzen. Medewerkers klaagden. Twitter ontplofte.

Interessant. Werkgevers hebben wettelijk het recht om allerlei dingen voor te schrijven. Op het gebied van veiligheid. Over hoe je omgaat met sociale media. En ook op kledinggebied. Maar er zijn heel wat factoren waar je rekening mee moet houden. Ik noem vier essentiële spelregels.

Timing. Als werkgever kun je tot op zekere hoogte bepalen hoe je medewerkers er bijlopen. Maar het is wel de vraag wanneer je dat doet. Wie duidelijk is voordat een medewerker in dienst treedt, voorkomt veel problemen. Zo weet ik bijvoorbeeld dat ik met mijn drie-dagenbaard nul kans maak op een baan in een Disneypark. De 'Disney Look' staat uitgebreid beschreven op disneycareers.com. Inclusief de regels op het gebied van snorren en baarden. Ouderwets duidelijk.

Wie beslist? Of je gelijk hebt of niet, als teamleider kun je niet eigenhandig de kledingregels veranderen. Daarvoor moet je bij een hoger orgaan zijn. Of juist bij de medewerkers zelf. In het medische vak gelden bijvoorbeeld tal van strikte protocollen en gedragsregels. Maar omdat veel daarvan worden opgesteld door de professionals zelf, wordt er weinig geklaagd en redelijk nageleefd. We streven nu eenmaal naar autonomie en we buigen voor autoriteit. Maar naar een teamleider luisteren we -zeker in Amsterdam- nu eenmaal niet graag.

Beginselen. Een nieuwe regel die voortvloeit uit een geaccepteerd principe, wordt sneller overgenomen. Een principe als het schadebeginsel bijvoorbeeld: volwassen mensen moeten kunnen doen wat ze willen, zolang ze anderen maar geen schade toebrengen.

Daarom mocht iedereen overal roken tot 2004. Het ging tenslotte om je eigen gezondheid. Maar toen werd bewezen dat meeroken ook schadelijk is, kwam er al snel een rookverbod voor werkomgevingen, horeca en publieke ruimtes. Zodra blijkt dat korte rokjes schade aanrichten, wordt ook deze discussie een stuk eenvoudiger.

Hoger belang. Sommige bedrijven hanteren zeer strikte regels. Wie op het bedrijfsterrein van Exxon, Shell of DSM belt in een rijdende auto (ook handsfree), wordt geschorst of ontslagen. Streng, maar iedere medewerker begrijpt het. Het gaat niet om een gril van de werkgever of om wat werknemers leuk vinden. Het gaat om een duidelijk, hoger belang -veiligheid- waar beide partijen zich naar dienen te schikken. In Nieuw-West was het hogere belang onduidelijk.

Ik zeg het zachtjes, maar de teamleider in Nieuw-West had misschien best een punt. Een stadsloket is dan wel geen Disneypark, maar ook geen Waldolala. Hoe dan ook, ze hield zich niet aan de spelregels hierboven en dan heb je bij voorbaat verloren.

De mensen die meteen het hoofd van de teamleider eisten gaven overigens helemaal niet om spelregels. Zij zagen vooral een mooie kans om zichzelf te profileren als vrijheidsstrijder.

En laten we het maar helemaal niet hebben over de honderden mannen die meteen online nog kortere rokjes en meer knielaarzen eisten. Allemaal onder werktijd nota bene.

Ben Tiggelaar

(Verschenen als column in NRC Handelsblad)

Dit artikel delen op:

5 Meest gelezen blogs:

Dé bottleneck in elk bedrijf 02/05/2016
"Medewerkers in functiegroep 3 moeten wat betreft de competentie omgevingsbewustzijn op het niveau 'expert' zitten." Als ik zo'n zin lees weet ik het heel zeker: ik wil nooit meer in loondienst. Elk jaar neem ik tientallen plannen ... Lees verder

Meer kans op een baan met een `Donald Duck`-ervaring 03/05/2013
Een tijdje geleden vroeg ik deelnemers aan een seminar een persoonlijke ervaring uit te wisselen die 'boven verwachting' was. Een man had een prachtverhaal uit zijn kinderjaren. "Ik weet nog goed dat er een belangrijke kleurwedstrijd ... Lees verder

Ergernis nummer één 15/08/2013
Welk managementgedrag vinden we het meest ergerlijk? Wat stoort ons het meest aan onze leidinggevenden? Volgens diverse onderzoeken ergeren we ons het meest wanneer managers hun fouten niet toegeven. Een paar observaties en een paar tips ... Lees verder

Demotiverend én lachwekkend: bedrijfsregels 14/06/2013
- "Vanwege bezuinigingen moeten mensen hier nu zelf koffie, thee én WC-papier van thuis meenemen." - "Bij ons bedrijf mag niemand in een zilverkleurige auto rijden. Alleen de baas. En niemand weet waarom." - "Op iedere afdeling werd ... Lees verder

Drie, eigenlijk twee, pijlers voor succes 26/04/2013
In wezen zijn er slechts drie, eigenlijk maar twee, pijlers voor langdurig zakelijk succes. Dat stellen adviseurs en onderzoekers Michael Raynor en Mumtaz Ahmed in het aprilnummer van de Harvard Business Review. Raynor en Ahmed zijn niet ... Lees verder

< Terug naar overzicht
Trefwoorden

Gedrag (197)
Gedragsregels (1)
Leiderschap (169)
NRC (274)
Protocollen (1)

MBA in één dag CD-box II

€ 199,00
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
CD-box

€ 199,00
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!

Van: € 14,95
voor: € 9,95
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
Het boek

€ 29,95
Bestel in onze webshop

De beste columns

€ 12,50
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!
Luisterboek met 3 cds

€ 23,95
Bestel in onze webshop

The Core of the Matter

€ 39,95
Bestel in onze webshop

Vól in balans

€ 15,49
Bestel in onze webshop

Doen!

€ 23,49
Bestel in onze webshop

Dromen Durven Doen
op Luister CD + DVD

€ 49,95
Bestel in onze webshop

Dream Dare Do

€ 16,95
Bestel in onze webshop

Träumen, Wagen, Tun

€ 19,90
Bestel in onze webshop

Can Do!

€ 26,95
Bestel in onze webshop