Ben Tiggelaar
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsWebshopContact
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsContact

< Terug naar overzicht

Mogelijkheden tevoorschijn dirigeren

Gepubliceerd op: 19/04/2016

"Julia van Romeo was 14. Jullie doen alsof ze 22 was. Nog eens."

De violisten van het Nationaal Jeugd Orkest spelen het stukje Tsjaikovski opnieuw.

"Dit is 17. Bijna goed. Nog één keer"

Ik kende Benjamin Zander van de verhalen over hem en van zijn TED-video. Maar deze woensdag zag ik de 77-jarige topdirigent en leiderschapscoach live in actie. In het Concertgebouw met het NJO. Daar kan geen managementboek tegenop.

Hoe gaat zo'n sessie met Zander? Het orkest speelt een stukje. Zander onderbreekt en stuurt bij. Tussendoor legt hij het publiek uit wat hij doet. Hij vertelt wat over leiderschap en gaat verder. Totdat het orkest klinkt zoals het moet klinken. En dan klapt de dirigent zelf het hardst voor de jonge muzikanten.

Zander speelt voor het eerst met de Nederlandse jeugd. De orkestleden zijn nerveus, Zander niet. "Ik geloof in mogelijkheden. Let op: dat is iets anders dan simplistisch positief denken. 'Opportunity thinking' is heel realistisch. Je zoekt naar de mogelijkheden die er echt zijn. Je laat de mensen spelen, je luistert en gaat dan aan de slag met het talent dat er is."

Zander is overgevlogen op uitnodiging van NEN, de organisatie van de ISO-normen. De zaal zit vol met bestuurders en managers die van Zander tip na tip krijgen. "Als iemand een fout maakt zeg je gewoon: hooow fascinating! En dan probeer je het nog een keer." Of: "Als je merkt dat het moeilijk gaat, doe dan net of je een 'good time' hebt."

Van een bedrijfskundige zou het misschien niet gepikt worden. Maar voor de gemiddelde manager komt Zander van een andere, mooiere planeet. Dat maakt indruk. Bovendien heeft de man een overrompelende energie. Een uur na het concert staat hij, met een glas champagne in de hand, nog steeds verhalen te vertellen aan een paar jonge muzikanten en enkele overgebleven gasten.

Over Marius bijvoorbeeld. Een cellostudent van Zander die moest voorspelen bij het symfonieorkest van Barcelona. Tijdens de repetities speelde Marius gedegen, professioneel en saai. Zander hielp hem om over zijn grenzen te gaan, om intuïtiever en gepassioneerder te spelen.

Marius werd afgewezen in Barcelona omdat hij tijdens de auditie toch voor de veilige weg koos en te formeel speelde. Daarop werd hij zo kwaad dat hij onmiddellijk verder reisde naar Madrid voor een sollicitatie als eerste cellist.

Zander: "Hij dacht 'fuck it' en speelde daar zonder reserves. Hij kreeg de baan, die bovendien twee keer zo goed betaalde als in Barcelona. Ik heb daarna heel vaak tegen mijn studenten gezegd: je moet voorbij de 'fuck it'-grens gaan. Je moet je passie en energie laten zien."

Zander was 45 toen hij een openbaring kreeg. Na zijn tweede scheiding. "Opeens realiseerde ik me: als dirigent maak ik zelf geen geluid! Ik kan helemaal niets zonder de orkestleden. Dat was een volledig nieuw inzicht voor mij.

Volgens mij is dat waar het om gaat bij leiderschap. Het enige wat je kunt doen is de kracht van andere mensen inzetten. Je moet hun mogelijkheden zien en die tevoorschijn dirigeren."

Ben Tiggelaar

(Verschenen als column in NRC Handelsblad)

Dit artikel delen op:

5 Meest gelezen blogs:

Dé bottleneck in elk bedrijf 02/05/2016
"Medewerkers in functiegroep 3 moeten wat betreft de competentie omgevingsbewustzijn op het niveau 'expert' zitten." Als ik zo'n zin lees weet ik het heel zeker: ik wil nooit meer in loondienst. Elk jaar neem ik tientallen plannen ... Lees verder

Meer kans op een baan met een `Donald Duck`-ervaring 03/05/2013
Een tijdje geleden vroeg ik deelnemers aan een seminar een persoonlijke ervaring uit te wisselen die 'boven verwachting' was. Een man had een prachtverhaal uit zijn kinderjaren. "Ik weet nog goed dat er een belangrijke kleurwedstrijd ... Lees verder

Ergernis nummer één 15/08/2013
Welk managementgedrag vinden we het meest ergerlijk? Wat stoort ons het meest aan onze leidinggevenden? Volgens diverse onderzoeken ergeren we ons het meest wanneer managers hun fouten niet toegeven. Een paar observaties en een paar tips ... Lees verder

Demotiverend én lachwekkend: bedrijfsregels 14/06/2013
- "Vanwege bezuinigingen moeten mensen hier nu zelf koffie, thee én WC-papier van thuis meenemen." - "Bij ons bedrijf mag niemand in een zilverkleurige auto rijden. Alleen de baas. En niemand weet waarom." - "Op iedere afdeling werd ... Lees verder

Drie, eigenlijk twee, pijlers voor succes 26/04/2013
In wezen zijn er slechts drie, eigenlijk maar twee, pijlers voor langdurig zakelijk succes. Dat stellen adviseurs en onderzoekers Michael Raynor en Mumtaz Ahmed in het aprilnummer van de Harvard Business Review. Raynor en Ahmed zijn niet ... Lees verder

< Terug naar overzicht
Trefwoorden

Benjamin Zander (1)
Gedrag (197)
Leiderschap (169)
NEN (5)
NRC (274)
Nationaal Jeugd Orkest (1)
Opportunity thinking (1)

MBA in één dag CD-box II

€ 199,00
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
CD-box

€ 199,00
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!

Van: € 14,95
voor: € 9,95
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
Het boek

€ 29,95
Bestel in onze webshop

De beste columns

€ 12,50
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!
Luisterboek met 3 cds

€ 23,95
Bestel in onze webshop

The Core of the Matter

€ 39,95
Bestel in onze webshop

Vól in balans

€ 15,49
Bestel in onze webshop

Doen!

€ 23,49
Bestel in onze webshop

Dromen Durven Doen
op Luister CD + DVD

€ 49,95
Bestel in onze webshop

Dream Dare Do

€ 16,95
Bestel in onze webshop

Träumen, Wagen, Tun

€ 19,90
Bestel in onze webshop

Can Do!

€ 26,95
Bestel in onze webshop