Ben Tiggelaar
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsWebshopContact
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsContact

< Terug naar overzicht

Hoe je een wonderteam creëert

Gepubliceerd op: 25/04/2016

"Wat maakt ons sterk? Teamwerk!" Die kreet is er bij mij ingeramd toen mijn dochters trouwe kijkers waren van de kinderserie Wonder Team. Een eend, een cavia en een schildpad helpen dieren in nood. Intussen zingen ze over hun sublieme samenwerking.

In het echt komen wonderteams niet zoveel voor. Reden voor Google om vier jaar geleden een onderzoek te starten met de naam Project Aristoteles. De resultaten werden recent gepubliceerd.

Wat is er nodig voor echt goede teamprestaties? Om die vraag te beantwoorden spitte de HR-afdeling People Analytics een grote hoeveelheid wetenschappelijke artikelen over teamwerk door. Daarnaast werd over 180 Google-teams data verzameld en geanalyseerd.

Grote verrassing: wie er met elkaar samenwerken in een team maakt veel minder uit dan gedacht. Al die testjes die je vertellen wat voor type je bent en welke teamrol het beste bij je past? Zinloos. De wetenschappelijke literatuur en Googles eigen gegevens leveren geen helder beeld op. Wél heel belangrijk: hoe de mensen in een team met elkaar omgaan.

Uit alle literatuur en data destilleerde Google vijf pijlers voor een topteam.

1) Psychologische veiligheid: durven we afwijkende dingen te zeggen of te proberen zonder ons opgelaten te voelen?

2) Op elkaar kunnen rekenen: leveren onze collega's goed werk en op tijd?

3) Structuur en helderheid: kent iedereen zijn doelen, taken en actieplannen?

4) Betekenis: werken we aan iets dat we allemaal persoonlijk belangrijk vinden?

5) Impact: geloven we dat ons werk invloed heeft?

Van deze vijf bouwstenen is psychologische veiligheid verreweg het belangrijkst, aldus de mensen van Project Aristoteles. Het begrip werd een aantal jaren geleden al op de kaart gezet door Harvard-hoogleraar Amy Edmondson. Psychologische veiligheid draait om de overtuiging dat je sociale risico's kunt nemen. Dat je zonder reserves vragen kunt stellen, hulp vraagt, fouten toegeeft en kritisch bent op de eigen prestaties.

Volgende vraag: hoe maak je je team psychologisch veilig? Bij Google bleek dat in alle sterke teams de individuele leden evenredig aan bod kwamen in gesprekken. En dat teamleden elkaars emoties herkenden en respecteerden. Volgens de onderzoekers spelen teamleiders hierbij een cruciale rol. Zij moeten het juiste gedrag voordoen en stimuleren. Zoals: collega's laten uitspreken, respectvol reageren op ieders mening en mensen aanmoedigen zich te uiten.

Edmondson noemt in haar werk ook een paar adviezen. Allereerst moeten leiders benadrukken dat werk draait om leren. Dat je samen problemen wilt oplossen in een onzekere omgeving. Daarnaast moeten leiders hun eigen feilbaarheid onderstrepen. Regelmatig dingen zeggen als: "Kun je me dat nog eens langzaam uitleggen?" Ten slotte moeten ze nieuwsgierigheid tonen en veel vragen stellen. En vooral niet doen alsof ze alles al weten.

De conclusies en aanbevelingen van Google zijn slecht nieuws voor de talloze adviseurs die zich richten op persoonlijkheidstesten en de ideale teamsamenstelling (moet je een eend eigenlijk wel in één team zetten met een cavia en een schildpad?). Maar in hun eenvoud zijn ze juist hoopgevend voor iedereen die graag wat prettiger en effectiever wil samenwerken. Je hoeft geen Google-genie te zijn om dit te kunnen.

Ben Tiggelaar

(Verschenen als column in NRC Handelsblad)

Dit artikel delen op:

5 Meest gelezen blogs:

Dé bottleneck in elk bedrijf 02/05/2016
"Medewerkers in functiegroep 3 moeten wat betreft de competentie omgevingsbewustzijn op het niveau 'expert' zitten." Als ik zo'n zin lees weet ik het heel zeker: ik wil nooit meer in loondienst. Elk jaar neem ik tientallen plannen ... Lees verder

Meer kans op een baan met een `Donald Duck`-ervaring 03/05/2013
Een tijdje geleden vroeg ik deelnemers aan een seminar een persoonlijke ervaring uit te wisselen die 'boven verwachting' was. Een man had een prachtverhaal uit zijn kinderjaren. "Ik weet nog goed dat er een belangrijke kleurwedstrijd ... Lees verder

Ergernis nummer één 15/08/2013
Welk managementgedrag vinden we het meest ergerlijk? Wat stoort ons het meest aan onze leidinggevenden? Volgens diverse onderzoeken ergeren we ons het meest wanneer managers hun fouten niet toegeven. Een paar observaties en een paar tips ... Lees verder

Demotiverend én lachwekkend: bedrijfsregels 14/06/2013
- "Vanwege bezuinigingen moeten mensen hier nu zelf koffie, thee én WC-papier van thuis meenemen." - "Bij ons bedrijf mag niemand in een zilverkleurige auto rijden. Alleen de baas. En niemand weet waarom." - "Op iedere afdeling werd ... Lees verder

Drie, eigenlijk twee, pijlers voor succes 26/04/2013
In wezen zijn er slechts drie, eigenlijk maar twee, pijlers voor langdurig zakelijk succes. Dat stellen adviseurs en onderzoekers Michael Raynor en Mumtaz Ahmed in het aprilnummer van de Harvard Business Review. Raynor en Ahmed zijn niet ... Lees verder

< Terug naar overzicht
Trefwoorden

Amy Edmondson (2)
Gedrag (197)
Google (2)
Leiderschap (169)
NRC (274)
Project Aristoteles (1)
Psychologische veiligheid (1)
Teamwerk (2)

MBA in één dag CD-box II

€ 199,00
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
CD-box

€ 199,00
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!

Van: € 14,95
voor: € 9,95
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
Het boek

€ 29,95
Bestel in onze webshop

De beste columns

€ 12,50
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!
Luisterboek met 3 cds

€ 23,95
Bestel in onze webshop

The Core of the Matter

€ 39,95
Bestel in onze webshop

Vól in balans

€ 15,49
Bestel in onze webshop

Doen!

€ 23,49
Bestel in onze webshop

Dromen Durven Doen
op Luister CD + DVD

€ 49,95
Bestel in onze webshop

Dream Dare Do

€ 16,95
Bestel in onze webshop

Träumen, Wagen, Tun

€ 19,90
Bestel in onze webshop

Can Do!

€ 26,95
Bestel in onze webshop