Ben Tiggelaar
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsWebshopContact
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsContact

< Terug naar overzicht

Een zomercursus in rust (2)

Gepubliceerd op: 04/08/2016

Hoe zorg je dat je dingen gaat denken die je zelf nooit zou kunnen verzinnen?

Deze zomer verdiep ik me in de geheimen van rust. Rust in de zin van: restauratie en vernieuwing. Wat wérkt als het gaat om lichamelijke, intellectuele, relationele en spirituele rust? Deze week de intellectuele dimensie. Hoe vernieuw je je eigen denken?

Volgens de Russische psycholoog Lev Vygotski leren kinderen het beste wanneer ze, met hulp van een ander, iets doen wat ze nog net niet kunnen. Nét een stapje verder reiken dan ze op eigen kracht zou lukken. De zone van de naaste ontwikkeling heet dat.

Volgens mij werkt het ook zo bij grote kinderen. Door mezelf te confronteren met indrukken en ideeën die net buiten mijn gebruikelijke geestelijke reikwijdte liggen, help ik mezelf te groeien en op nieuwe ideeën te komen. Ideeën die ik niet op eigen kracht kan ontwikkelen.

Drie strategieën werken goed voor mij.

1) Een mentaal dieet. Voorafgaand aan de vakantie maak ik een lijstje met boeken, films en andere input waarmee ik mijn hoofd wil voeden. Een paar highlights deze zomer.

- De animatiefilm The Red Turtle. Diepe eenvoud in beelden en vertelkunst.

- De schilderijen van El Greco. De Griekse Spanjaard die 300 jaar te vroeg expressionistisch ging schilderen.

- 'Eindelijk thuis' van Henri Nouwen, een boek dat al tien jaar op mijn lijstje stond, maar waar ik pas in begonnen ben. Misschien omdat het nu in mijn zone van naaste ontwikkeling ligt.

2) Gelezen bij Henry Mintzberg: slimme managers gaan nooit 'zomaar' naar een feestje. Ze hebben altijd een lijstje in hun hoofd. Een lijstje met onderwerpen waar ze onderzoek naar doen. In allerlei 'terloopse' gesprekken testen ze ideeën over nieuwe producten, onderzoeken ze hoe mensen denken over hun bedrijf en stellen ze vragen om door te dringen in de belevingswereld van medewerkers en klanten.

Serieus onderzoek vermomd als koetjes en kalfjes. De kunst van het leven afkijken bij toevallige gesprekspartners die je treft op de camping of in de rij bij de Efteling.

3) Bill Gates plande in zijn tijd als baas van Microsoft twee keer per jaar een Think Week. Dan sloot hij zich een week op in een vakantiehuis en las hij voorstellen van medewerkers, boeken en artikelen met als doel nieuwe plannen te bedenken. Het lezen werd alleen onderbroken door eten, drinken, korte wandelingen en slapen.

Nu is een hele week wat lang. Maar minstens één denkdag moet kunnen. Lekker studeren. Niet gericht op het schrijven van een nieuw boek of het voorbereiden van een nieuw seminar. Maar gericht op intellectuele vernieuwing. Op het denken van nieuwe gedachten.

Toegegeven: dit ruikt een beetje naar valsspelen. Stiekem werken op vakantie. Maar bij deze strategieën draait het voor mij niet om 'werk-werk'. Het gaat erom mijn hersenen een 'work-out' te geven. Nooit gedachte dingen denken. Zodat ik verstandiger terugkeer van vakantie dan ik vertrok.

Ben Tiggelaar

(Verschenen als column in NRC Handelsblad)

Dit artikel delen op:

5 Meest gelezen blogs:

Dé bottleneck in elk bedrijf 02/05/2016
"Medewerkers in functiegroep 3 moeten wat betreft de competentie omgevingsbewustzijn op het niveau 'expert' zitten." Als ik zo'n zin lees weet ik het heel zeker: ik wil nooit meer in loondienst. Elk jaar neem ik tientallen plannen ... Lees verder

Meer kans op een baan met een `Donald Duck`-ervaring 03/05/2013
Een tijdje geleden vroeg ik deelnemers aan een seminar een persoonlijke ervaring uit te wisselen die 'boven verwachting' was. Een man had een prachtverhaal uit zijn kinderjaren. "Ik weet nog goed dat er een belangrijke kleurwedstrijd ... Lees verder

Ergernis nummer één 15/08/2013
Welk managementgedrag vinden we het meest ergerlijk? Wat stoort ons het meest aan onze leidinggevenden? Volgens diverse onderzoeken ergeren we ons het meest wanneer managers hun fouten niet toegeven. Een paar observaties en een paar tips ... Lees verder

Demotiverend én lachwekkend: bedrijfsregels 14/06/2013
- "Vanwege bezuinigingen moeten mensen hier nu zelf koffie, thee én WC-papier van thuis meenemen." - "Bij ons bedrijf mag niemand in een zilverkleurige auto rijden. Alleen de baas. En niemand weet waarom." - "Op iedere afdeling werd ... Lees verder

Drie, eigenlijk twee, pijlers voor succes 26/04/2013
In wezen zijn er slechts drie, eigenlijk maar twee, pijlers voor langdurig zakelijk succes. Dat stellen adviseurs en onderzoekers Michael Raynor en Mumtaz Ahmed in het aprilnummer van de Harvard Business Review. Raynor en Ahmed zijn niet ... Lees verder

< Terug naar overzicht
Trefwoorden

Gedrag (197)
Lev Vygotski (1)
NRC (274)
Persoonlijk Leiderschap (40)
Rust (7)

MBA in één dag CD-box II

€ 199,00
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
CD-box

€ 199,00
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!

Van: € 14,95
voor: € 9,95
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
Het boek

€ 29,95
Bestel in onze webshop

De beste columns

€ 12,50
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!
Luisterboek met 3 cds

€ 23,95
Bestel in onze webshop

The Core of the Matter

€ 39,95
Bestel in onze webshop

Vól in balans

€ 15,49
Bestel in onze webshop

Doen!

€ 23,49
Bestel in onze webshop

Dromen Durven Doen
op Luister CD + DVD

€ 49,95
Bestel in onze webshop

Dream Dare Do

€ 16,95
Bestel in onze webshop

Träumen, Wagen, Tun

€ 19,90
Bestel in onze webshop

Can Do!

€ 26,95
Bestel in onze webshop