Ben Tiggelaar
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsWebshopContact
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsContact

< Terug naar overzicht

Een zomercursus in rust (3)

Gepubliceerd op: 15/08/2016

Rust en vernieuwing. Lichamelijk, intellectueel, relationeel en spiritueel. In één zomervakantie. Wat komt daarbij kijken? Deze week: hoe fris ik mijn relatie op?

Eerst de tegenvaller. Na de zomervakantie en de decemberfeestdagen worden de meeste scheidingen aangevraagd. Waarom? Natuurlijk ging het meestal al niet fijn. Sommige stellen willen nog één vakantie voor de kinderen. Anderen gunnen hun relatie nog een laatste kans. De Britten noemen dat een 'make or break holiday'.

Maar vakanties vormen een vergrootglas voor menselijke verhoudingen. Tijdens drukke werkweken kunnen we onze problemen nog wel verstoppen. Als we 24 uur per dag in elkaars omgeving verkeren gaat dat niet meer. En dan ontspoort de boel moeiteloos.

En toch... Als je bereid ben om een paar dingen te leren, kun je je relatie ook een positieve impuls geven. Nog voor de zomer voorbij is. In het onderzoek dat ik de afgelopen jaren zag, springen er een paar dingen uit...

Allereerst moet ik aandacht krijgen voor de kleine interacties die de bouwstenen van elke relatie vormen. Volgens relatieonderzoeker John Gottman zoeken mensen als ze samen zijn op allerlei manieren contact. De een zegt: heb je dit gelezen in de krant? De ander vraagt: zie je dat kerkje daar? Daarbij draait het niet om actualiteit of bouwkunde, maar om de onderlinge relatie. We zoeken positieve aandacht. Gottmans cijfers zijn keihard: bij stellen die gelukkig zijn met elkaar leidt zo'n 'contactverzoek' in gemiddeld 87% van de gevallen tot een vriendelijke respons. Er wordt interesse en betrokkenheid getoond door de ander. Bij stellen die uiteindelijk zullen scheiden, wordt gemiddeld op slechts 33% van de contactverzoeken liefdevol gereageerd.

Nog een cijfer van Gottman. Zorg dat je vijf keer vaker positieve gevoelens oproept bij je partner dan negatieve gevoelens. In vaktermen: een positief / negatief-ratio van minimaal 5 om 1. Mensen die op een scheiding afstevenen zitten gemiddeld op 1 staat tot 8.

Wat betekent dit voor een doordeweekse vakantiedag? Zoek actief naar mogelijkheden om de ander te waarderen en te bedanken. Dat is niet makkelijk omdat ons brein doorgaans pijn en verlies overdrijft. Wat de ander fout doet, valt ons domweg meer op. Ik moet me er dus voor inspannen om het mooie en positieve bij de ander te zien en te benoemen.

Wat ik vooral niet moet doen is minachting tonen. Het kleineren van de ander is de grootste ondermijner van menselijke relaties. De kunst is juist om de ander in alles 'hoger te achten' dan jezelf.

Dit gaat niet 'vanzelf'. Vanzelf gaan de meeste dingen naar de knoppen. En ook 'de vakantie' zal je relatie niet verbeteren. Uiteindelijk komen de meeste relatieadviezen neer op... 1) Het is hard werken. Niet aan de ander, maar aan jezelf. 2) Oefen je in het signaleren en tonen van vriendelijkheid. 3) Doe dit niet af en toe, maar maak er een nieuwe, vaste gewoonte van.

"En ík dan," vraagt een egocentrisch stemmetje in mijn hoofd. Ook daar is aan gedacht in de biologie van menselijke relaties. Onderzoek laat zien dat wie dagelijks aardige dingen doet voor anderen, daar zelf ook gelukkiger van wordt. Gelukkig maar.

Ben Tiggelaar

(Verschenen als column in NRC Handelsblad)

Dit artikel delen op:

5 Meest gelezen blogs:

Dé bottleneck in elk bedrijf 02/05/2016
"Medewerkers in functiegroep 3 moeten wat betreft de competentie omgevingsbewustzijn op het niveau 'expert' zitten." Als ik zo'n zin lees weet ik het heel zeker: ik wil nooit meer in loondienst. Elk jaar neem ik tientallen plannen ... Lees verder

Meer kans op een baan met een `Donald Duck`-ervaring 03/05/2013
Een tijdje geleden vroeg ik deelnemers aan een seminar een persoonlijke ervaring uit te wisselen die 'boven verwachting' was. Een man had een prachtverhaal uit zijn kinderjaren. "Ik weet nog goed dat er een belangrijke kleurwedstrijd ... Lees verder

Ergernis nummer één 15/08/2013
Welk managementgedrag vinden we het meest ergerlijk? Wat stoort ons het meest aan onze leidinggevenden? Volgens diverse onderzoeken ergeren we ons het meest wanneer managers hun fouten niet toegeven. Een paar observaties en een paar tips ... Lees verder

Demotiverend én lachwekkend: bedrijfsregels 14/06/2013
- "Vanwege bezuinigingen moeten mensen hier nu zelf koffie, thee én WC-papier van thuis meenemen." - "Bij ons bedrijf mag niemand in een zilverkleurige auto rijden. Alleen de baas. En niemand weet waarom." - "Op iedere afdeling werd ... Lees verder

Drie, eigenlijk twee, pijlers voor succes 26/04/2013
In wezen zijn er slechts drie, eigenlijk maar twee, pijlers voor langdurig zakelijk succes. Dat stellen adviseurs en onderzoekers Michael Raynor en Mumtaz Ahmed in het aprilnummer van de Harvard Business Review. Raynor en Ahmed zijn niet ... Lees verder

< Terug naar overzicht
Trefwoorden

John Gottman (2)
NRC (274)
Persoonlijk Leiderschap (40)
Relatie (1)
Rust (7)

MBA in één dag CD-box II

€ 199,00
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
CD-box

€ 199,00
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!

Van: € 14,95
voor: € 9,95
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
Het boek

€ 29,95
Bestel in onze webshop

De beste columns

€ 12,50
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!
Luisterboek met 3 cds

€ 23,95
Bestel in onze webshop

The Core of the Matter

€ 39,95
Bestel in onze webshop

Vól in balans

€ 15,49
Bestel in onze webshop

Doen!

€ 23,49
Bestel in onze webshop

Dromen Durven Doen
op Luister CD + DVD

€ 49,95
Bestel in onze webshop

Dream Dare Do

€ 16,95
Bestel in onze webshop

Träumen, Wagen, Tun

€ 19,90
Bestel in onze webshop

Can Do!

€ 26,95
Bestel in onze webshop