Ben Tiggelaar
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsWebshopContact
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsContact

< Terug naar overzicht

Hoe je genadeloos prioriteiten stelt

Gepubliceerd op: 12/04/2017

Waarom rennen we zo hard en hebben we intussen het gevoel dat er niet genoeg uit onze handen komt? Niet alleen omdat we tijd verknoeien met onbenulligheden, maar ook omdat we te veel tijd besteden aan werk dat ‘ook best belangrijk’ is.

Volgens Tony Crabbe, schrijver van het populaire boek Nooit meer te druk, accepteren we vaak gedachteloos allerlei werk dat anderen voor ons verzinnen. Als we worden uitgenodigd voor een vergadering, dan gaan we gewoon. En de meeste e-mail die binnenkomt wordt door ons netjes beantwoord. We werken onze taken af, zoals we ons bord leeg eten. Zonder ons bij elke hap af te vragen of het echt nodig is.

Maar ook als je hier wel over nadenkt, is het nog niet eenvoudig om dat te veranderen. Het voelt ongemakkelijk om collega’s uit te leggen waarom je niet naar een vergadering komt. En je weet dat sommige mensen zich beledigd voelen wanneer hun mail onbeantwoord blijft. Dus denken we er niet te lang over na en voldoen aan de verwachtingen.

Niet slim, volgens Crabbe. We moeten juist heel goed nadenken over de vraag welke doelen en werkzaamheden écht belangrijk voor ons zijn en welke niet. Je moet je prioriteiten kennen. Anders blijft het altijd te druk in je hoofd en je agenda.

Crabbe heeft gelijk. Maar naast het gedachteloos verdrinken in het werk dat anderen voor je verzinnen, kun je ook behoorlijk het spoor bijster raken door je eigen prioriteitenlijstjes. Een paar weken geleden las ik het advies dat ‘superbelegger’ Warren Buffett geeft op dit gebied. Wat hij zegt is bijzonder slim.

Buffett, 86 inmiddels, hanteert in zijn werk de ‘avoid at all cost’-regel. We moeten volgens hem heel helder bepalen wat echt telt en welke werkzaamheden ten koste van alles vermeden moeten worden.

Hoe doe je dat? De eerste twee stappen zijn niet zo revolutionair - maar wel cruciaal. Stap 1: maak een lijst van 25 doelen die je in de komende jaren zou willen realiseren in je werk. Stap 2: omcirkel de vijf zaken die je het belangrijkst vindt.

En dan? Bijna iedereen denkt: ik richt me op die vijf doelen en tussendoor doe ik wat mogelijk is voor het lijstje met die andere twintig. Fout! zegt Buffett. Je moet het helemaal anders doen.

De tweede lijst, met de overige twintig onderwerpen, dat is je avoid at all cost-lijst. Dit is het werk dat je ten koste van alles moet vermijden. Want het probleem is niet zozeer dat we worden afgeleid door onbelangrijke dingen. De grootste bedreiging zijn die andere twintig dingen die óók belangrijk zijn. Zo versplintert onze aandacht, onze energie en onze tijd en bereiken we uiteindelijk géén van de doelen die we echt belangrijk vinden, zegt Buffett.

Bovenaan mijn takenlijst voor vandaag: het maken van de twee lijstjes van Buffett.

Ben Tiggelaar

(Verschenen als column in NRC Handelsblad)

Dit artikel delen op:

5 Meest gelezen blogs:

Dé bottleneck in elk bedrijf 02/05/2016
"Medewerkers in functiegroep 3 moeten wat betreft de competentie omgevingsbewustzijn op het niveau 'expert' zitten." Als ik zo'n zin lees weet ik het heel zeker: ik wil nooit meer in loondienst. Elk jaar neem ik tientallen plannen ... Lees verder

Meer kans op een baan met een `Donald Duck`-ervaring 03/05/2013
Een tijdje geleden vroeg ik deelnemers aan een seminar een persoonlijke ervaring uit te wisselen die 'boven verwachting' was. Een man had een prachtverhaal uit zijn kinderjaren. "Ik weet nog goed dat er een belangrijke kleurwedstrijd ... Lees verder

Ergernis nummer één 15/08/2013
Welk managementgedrag vinden we het meest ergerlijk? Wat stoort ons het meest aan onze leidinggevenden? Volgens diverse onderzoeken ergeren we ons het meest wanneer managers hun fouten niet toegeven. Een paar observaties en een paar tips ... Lees verder

Demotiverend én lachwekkend: bedrijfsregels 14/06/2013
- "Vanwege bezuinigingen moeten mensen hier nu zelf koffie, thee én WC-papier van thuis meenemen." - "Bij ons bedrijf mag niemand in een zilverkleurige auto rijden. Alleen de baas. En niemand weet waarom." - "Op iedere afdeling werd ... Lees verder

Drie, eigenlijk twee, pijlers voor succes 26/04/2013
In wezen zijn er slechts drie, eigenlijk maar twee, pijlers voor langdurig zakelijk succes. Dat stellen adviseurs en onderzoekers Michael Raynor en Mumtaz Ahmed in het aprilnummer van de Harvard Business Review. Raynor en Ahmed zijn niet ... Lees verder

< Terug naar overzicht
Trefwoorden

NRC (274)
Persoonlijk leiderschap (40)
Prioriteiten (1)
Tony Crabbe (2)
Warren Buffett (1)

MBA in één dag CD-box II

€ 199,00
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
CD-box

€ 199,00
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!

Van: € 14,95
voor: € 9,95
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
Het boek

€ 29,95
Bestel in onze webshop

De beste columns

€ 12,50
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!
Luisterboek met 3 cds

€ 23,95
Bestel in onze webshop

The Core of the Matter

€ 39,95
Bestel in onze webshop

Vól in balans

€ 15,49
Bestel in onze webshop

Doen!

€ 23,49
Bestel in onze webshop

Dromen Durven Doen
op Luister CD + DVD

€ 49,95
Bestel in onze webshop

Dream Dare Do

€ 16,95
Bestel in onze webshop

Träumen, Wagen, Tun

€ 19,90
Bestel in onze webshop

Can Do!

€ 26,95
Bestel in onze webshop