Ben Tiggelaar
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsWebshopContact
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsContact

< Terug naar overzicht

Hoe 20 seconden je leven kunnen veranderen

Gepubliceerd op: 17/07/2017

Soms is twintig seconden lef het enige dat je nodig hebt voor een belangrijke verandering. Dat is meer dan alleen een leuk citaat uit een film. Ik heb het zelf gezien.

Onze jongste dochter Bernice maakt deze zomer de overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. Spannend. Nieuwe vakken, nieuwe omgeving, nieuwe mensen.

Een paar weken geleden was er een eerste kennismaking. Ik mocht brengen en halen. In de hal van de nieuwe school stonden enkele tientallen kinderen en ongeveer evenveel volwassenen onwennig om zich heen te kijken.

Opeens liep Bernice naar een ander meisje, een paar meter verderop en begon een gesprek. Ik dacht dat ze elkaar ergens van kenden. Fijn voor haar. Zo te zien hadden ze het prima naar hun zin samen. Toen de ouders een paar minuten later konden vertrekken, liepen beide meiden gezellig pratend naar een klaslokaal.

Toen ik Bernice drie uur later weer haalde begreep ik echter dat zij en het andere meisje elkaar nog helemaal niet hadden ontmoet voor vandaag. "Dus je bent gewoon op iemand afgestapt die je wel leuk leek," concludeerde ik. "Dat is best wel dapper."

"Ja. Ik dacht: laat ik maar doen wat ze in die film zeiden die we laatst zagen. Je weet wel: We bought a zoo."

Ik wist het weer. Een paar maanden geleden hadden we deze film gezien. Over een weduwnaar, gespeeld door Matt Damon, die -je raadt het al- een dierentuin koopt. In de film geeft Damon, als hoofdpersoon Benjamin Mee, een belangrijk advies aan zijn tienerzoon: "You know, sometimes all you need is twenty seconds of insane courage. Just literally twenty seconds of just embarrassing bravery. And I promise you, something great will come of it."

Blijkbaar had deze les indruk gemaakt op onze dochter. Gewoon even slikken, even twintig seconden krankzinnig dapper zijn. Dat kan het verschil maken tussen een vervelende of een leuke eerste dag op je nieuwe school.

Soms heb je even hulp nodig om een mooi, eenvoudig inzicht te waarderen. In de film was de twintigsecondenles essentieel. Maar ik was hem alweer vergeten. Sinds de kennismakingsdag van Bernice denk ik er regelmatig aan.

Alles wat nieuw en anders is voelt in eerste instantie ongemakkelijk. Gevoelige onderwerpen bespreken met collega's. Of met je partner. Jezelf op een nieuwe manier opstellen in je werk. Nee zeggen tegen dingen waar je vroeger te makkelijk ja tegen zei. Iemand persoonlijk bellen of bezoeken in plaats van een onpersoonlijk mailtje terug te sturen. De lijst van kleine overwinningen die je zou willen en kunnen boeken is eindeloos. En het enige wat je nodig hebt is vaak niet meer dan twintig seconden lef. Jezelf een paar tellen sociaal ongemakkelijk voelen en dan kijken wat er gebeurt.

Vaak is dit de beste manier om iets te leren. Niet langdurig peinzen op de bank, maar jezelf dwingen om iets anders, iets nieuws proberen. Nu. Dat snapt een meisje van 12 soms beter dan haar vader van 48.

Ben Tiggelaar

(Verschenen als column in NRC Handelsblad)

Dit artikel delen op:

5 Meest gelezen blogs:

Dé bottleneck in elk bedrijf 02/05/2016
"Medewerkers in functiegroep 3 moeten wat betreft de competentie omgevingsbewustzijn op het niveau 'expert' zitten." Als ik zo'n zin lees weet ik het heel zeker: ik wil nooit meer in loondienst. Elk jaar neem ik tientallen plannen ... Lees verder

Meer kans op een baan met een `Donald Duck`-ervaring 03/05/2013
Een tijdje geleden vroeg ik deelnemers aan een seminar een persoonlijke ervaring uit te wisselen die 'boven verwachting' was. Een man had een prachtverhaal uit zijn kinderjaren. "Ik weet nog goed dat er een belangrijke kleurwedstrijd ... Lees verder

Ergernis nummer één 15/08/2013
Welk managementgedrag vinden we het meest ergerlijk? Wat stoort ons het meest aan onze leidinggevenden? Volgens diverse onderzoeken ergeren we ons het meest wanneer managers hun fouten niet toegeven. Een paar observaties en een paar tips ... Lees verder

Demotiverend én lachwekkend: bedrijfsregels 14/06/2013
- "Vanwege bezuinigingen moeten mensen hier nu zelf koffie, thee én WC-papier van thuis meenemen." - "Bij ons bedrijf mag niemand in een zilverkleurige auto rijden. Alleen de baas. En niemand weet waarom." - "Op iedere afdeling werd ... Lees verder

Drie, eigenlijk twee, pijlers voor succes 26/04/2013
In wezen zijn er slechts drie, eigenlijk maar twee, pijlers voor langdurig zakelijk succes. Dat stellen adviseurs en onderzoekers Michael Raynor en Mumtaz Ahmed in het aprilnummer van de Harvard Business Review. Raynor en Ahmed zijn niet ... Lees verder

< Terug naar overzicht
Trefwoorden

Gedrag (197)
Lef (1)
NRC (274)
Persoonlijk leiderschap (40)
Verandering (120)

MBA in één dag CD-box II

€ 199,00
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
CD-box

€ 199,00
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!

Van: € 14,95
voor: € 9,95
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
Het boek

€ 29,95
Bestel in onze webshop

De beste columns

€ 12,50
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!
Luisterboek met 3 cds

€ 23,95
Bestel in onze webshop

The Core of the Matter

€ 39,95
Bestel in onze webshop

Vól in balans

€ 15,49
Bestel in onze webshop

Doen!

€ 23,49
Bestel in onze webshop

Dromen Durven Doen
op Luister CD + DVD

€ 49,95
Bestel in onze webshop

Dream Dare Do

€ 16,95
Bestel in onze webshop

Träumen, Wagen, Tun

€ 19,90
Bestel in onze webshop

Can Do!

€ 26,95
Bestel in onze webshop