Ben Tiggelaar
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsWebshopContact
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsContact

< Terug naar overzicht

Goede voornemens: tips van een Nobelprijswinnaar

Gepubliceerd op: 10/01/2018

We zijn geneigd een beetje lacherig te doen over goede voornemens. Maar stel dat we er wat serieuze kennis bij betrekken? Richard Thaler won afgelopen jaar de Nobelprijs voor de economie. Hij is gefascineerd door menselijk gedrag. Drie adviezen uit interviews, boeken en artikelen van Thaler over zelfmanagement.

1. Kijk eerlijk naar jezelf.

Meer controle over je gedrag begint volgens Thaler met het erkennen van je beperkingen. „Wees realistisch, we zijn geen perfecte mensen. We zijn niet rationeel, we hebben weinig wilskracht, we hebben vaak hulp nodig om de juiste dingen te doen.”

Volgens Thaler woedt in ons hoofd een conflict tussen de ‘planner’ en de ‘doener’. De planner gaat voor de lange termijn, denkt aan zijn gezondheid en pensioen. De doener kijkt naar plezier in het hier en nu en laat zich gemakkelijk verleiden. Wie zijn planner een handje wil helpen, moet de doener met kleine duwtjes (nudges) in de juiste richting sturen. Thaler: „Niemand gelooft dat hij vanzelf kan opstaan om zeven uur ‘s ochtends. Dus zet je een wekker. Zo moet je ook omgaan met andere voornemens.”

2. Verander de omgeving.

Volgens Thaler moeten we accepteren dat we voor veranderingen in ons gedrag iets in onze omgeving moeten veranderen. „Dat is een van de basics in het leven. Gedrag wordt in hoge mate gestuurd door de omgeving.”

De kunst is om die omgeving zo in te richten dat het gemakkelijk wordt om het gewenste gedrag te vertonen.

Thaler houdt van eenvoudige, praktische oplossingen. „Mijn favoriete ‘nudge’ is de tekst die in Londen op het wegdek staat bij vrijwel alle voetgangersoversteekplaatsen: look right. Ik ben al heel wat keren niet geraakt door een dubbeldekkerbus dankzij die tekst.”

Volgens Thaler moeten we dezelfde aanpak volgen bij persoonlijke gedragsverandering. Mijn vertaling: als ik beter wil eten, moet ik het slechte eten wegdoen en zorgen dat er alleen lekkere, gezonde dingen in huis zijn. Wil ik meer rust in mijn agenda, dan moet ik vooraf tijdblokken inplannen waarin ik ongestoord kan werken en ook tijd reserveren voor de onderbrekingen die er elke dag weer zijn.

3. Begin gewoon opnieuw.

Een belangrijke belemmering voor verandering is dat we volgens Thaler niet begrijpen hoe het werkt met sunk costs, verzonken kosten. Voorbeeld: je hebt een dessert besteld dat uiteindelijk toch niet zo lekker blijkt. Onze irrationele neiging is om het toch op te eten, zegt Thaler. We maken af wat we beginnen, ook als dat slecht voor ons is.

Thaler: „De rationele keuze is echter: laat het staan. Het geld voor dat dessert ben je toch al kwijt: verzonken kosten. Waarom zou je het jezelf aandoen om het óók nog eens op te eten?” Dit principe geldt niet alleen voor desserts, maar ook voor andere beslissingen uit het verleden waar we eigenlijk vanaf willen.

Volgens Thaler moeten we dit gedrag eerst leren herkennen. Daarna moeten we er hartelijk om lachen, zoals hijzelf ook graag doet, en tenslotte moeten we onszelf corrigeren en een nieuw, beter begin maken. Of in Thaler-taal: „Geef gewoon toe dat je een fout hebt gemaakt. And move on!”

Ben Tiggelaar

(Verschenen als column in NRC Handelsblad)

Dit artikel delen op:

5 Meest gelezen blogs:

Dé bottleneck in elk bedrijf 02/05/2016
"Medewerkers in functiegroep 3 moeten wat betreft de competentie omgevingsbewustzijn op het niveau 'expert' zitten." Als ik zo'n zin lees weet ik het heel zeker: ik wil nooit meer in loondienst. Elk jaar neem ik tientallen plannen ... Lees verder

Meer kans op een baan met een `Donald Duck`-ervaring 03/05/2013
Een tijdje geleden vroeg ik deelnemers aan een seminar een persoonlijke ervaring uit te wisselen die 'boven verwachting' was. Een man had een prachtverhaal uit zijn kinderjaren. "Ik weet nog goed dat er een belangrijke kleurwedstrijd ... Lees verder

Ergernis nummer één 15/08/2013
Welk managementgedrag vinden we het meest ergerlijk? Wat stoort ons het meest aan onze leidinggevenden? Volgens diverse onderzoeken ergeren we ons het meest wanneer managers hun fouten niet toegeven. Een paar observaties en een paar tips ... Lees verder

Demotiverend én lachwekkend: bedrijfsregels 14/06/2013
- "Vanwege bezuinigingen moeten mensen hier nu zelf koffie, thee én WC-papier van thuis meenemen." - "Bij ons bedrijf mag niemand in een zilverkleurige auto rijden. Alleen de baas. En niemand weet waarom." - "Op iedere afdeling werd ... Lees verder

Drie, eigenlijk twee, pijlers voor succes 26/04/2013
In wezen zijn er slechts drie, eigenlijk maar twee, pijlers voor langdurig zakelijk succes. Dat stellen adviseurs en onderzoekers Michael Raynor en Mumtaz Ahmed in het aprilnummer van de Harvard Business Review. Raynor en Ahmed zijn niet ... Lees verder

< Terug naar overzicht
Trefwoorden

Gedrag (197)
NRC (274)
Persoonlijk Leiderschap (40)
Richard Thaler (3)

MBA in één dag CD-box II

€ 199,00
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
CD-box

€ 199,00
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!

Van: € 14,95
voor: € 9,95
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
Het boek

€ 29,95
Bestel in onze webshop

De beste columns

€ 12,50
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!
Luisterboek met 3 cds

€ 23,95
Bestel in onze webshop

The Core of the Matter

€ 39,95
Bestel in onze webshop

Vól in balans

€ 15,49
Bestel in onze webshop

Doen!

€ 23,49
Bestel in onze webshop

Dromen Durven Doen
op Luister CD + DVD

€ 49,95
Bestel in onze webshop

Dream Dare Do

€ 16,95
Bestel in onze webshop

Träumen, Wagen, Tun

€ 19,90
Bestel in onze webshop

Can Do!

€ 26,95
Bestel in onze webshop