Ben Tiggelaar
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsWebshopContact
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsContact

< Terug naar overzicht

Financiële vrijheid? Zet jezelf klem

Gepubliceerd op: 30/01/2018

Het pensioenoverleg in ons land verloopt traag. De verwachting is dat we in de toekomst steeds meer onze eigen oudedagvoorziening zullen regelen. Gaat dat goed? Even snel de situatie. Werkgevers en werknemers sleutelen al jaren aan een nieuw stelsel waarin werkenden meer vrijheid krijgen in het opbouwen en beheren van hun eigen pensioen.

Zo werkt het al voor zzp’ers. Daarvan zijn er ruim 1,5 miljoen in Nederland en voor 650.000 van hen is het ondernemerschap hun enige bron van inkomsten. De grote meerderheid van hen spaart niets of te weinig voor zijn oude dag.

In de Verenigde Staten is de situatie al veel langer geliberaliseerd. Een paar recente cijfers, onder meer van het Employee Benefit Research Institute. Slechts iets meer dan 10 procent van de bedrijven biedt zijn werknemers nog een traditioneel pensioen, met een vaste uitkering aan het eind. Dat was eind jaren zeventig nog bijna 40 procent. De helft van de huishoudens in de VS heeft op dit moment geen pensioenvoorziening. En van de Amerikanen mét een potje, gebruikt één op de vier het als onderpand voor leningen. Ai.

Als gedragseconomen iets hebben geleerd over pensioenen, dan is het dit: we zijn vreselijk slecht in het regelen ervan, dus organiseer het zo dat je er niet of nauwelijks over na hoeft te denken. Dat geldt ook als je zzp’er bent of wanneer je werkgever je vraagt het voortaan zelf te doen. Drie tips:

1. Automatisch storten

Vraag je niet elke maand opnieuw af of je gaat sparen en hoeveel, maar stort automatisch een vast bedrag naar een pensioenrekening. Gedragseconomisch onderzoek laat zien dat het instellen van dit soort standaardkeuzes zeer effectief is.

Leuk om te weten: in Engelse en Amerikaanse bedrijven waar medewerkers standaard worden aangemeld voor een pensioenprogramma - tenzij ze actief aangeven dit niet te willen- laat de grote meerderheid deze voorgekookte keuze ongewijzigd.

2. ‘Save more tomorrow’

Maak de afspraak dat je van alles wat je méér gaat verdienen dan nu, je een vast gedeelte - bijvoorbeeld de helft - gaat sparen voor je pensioen. Dit idee komt van gedragseconomen Richard Thaler en Shlomo Benartzi en wordt sinds een aantal jaren in de VS ook door sommige werkgevers toegepast. Naar schatting maken nu ruim 15 miljoen Amerikanen gebruik van deze aanpak, waardoor hun pensioenpot substantieel is gegroeid. Zonder dat ze hun uitgavenpatroon hoefden aan te passen.

3. Blijf er af

Ouderwets sparen levert niets op, dus beleggen dan maar. Veel gedragseconomen adviseren: negeer beursgoeroes, ga niet actief beleggen, maar investeer je geld in simpele, goedkope trackerfondsen die de beursindex volgen. En blijf er af.

Samengevat: wie later financiële vrijheid wil, moet zichzelf nu juist klem zetten. Ik gun iedereen - ook zeker mezelf - de ruimte om zijn eigen financiële beslissingen te nemen. Maar de harde cijfers laten zien dat de meeste mensen daar domweg niet geschikt voor zijn. En grappig genoeg geloven we allemaal dat dit verhaal vooral over anderen gaat.

Ben Tiggelaar

(Verschenen als column in NRC Handelsblad)

Dit artikel delen op:

5 Meest gelezen blogs:

Dé bottleneck in elk bedrijf 02/05/2016
"Medewerkers in functiegroep 3 moeten wat betreft de competentie omgevingsbewustzijn op het niveau 'expert' zitten." Als ik zo'n zin lees weet ik het heel zeker: ik wil nooit meer in loondienst. Elk jaar neem ik tientallen plannen ... Lees verder

Meer kans op een baan met een `Donald Duck`-ervaring 03/05/2013
Een tijdje geleden vroeg ik deelnemers aan een seminar een persoonlijke ervaring uit te wisselen die 'boven verwachting' was. Een man had een prachtverhaal uit zijn kinderjaren. "Ik weet nog goed dat er een belangrijke kleurwedstrijd ... Lees verder

Ergernis nummer één 15/08/2013
Welk managementgedrag vinden we het meest ergerlijk? Wat stoort ons het meest aan onze leidinggevenden? Volgens diverse onderzoeken ergeren we ons het meest wanneer managers hun fouten niet toegeven. Een paar observaties en een paar tips ... Lees verder

Demotiverend én lachwekkend: bedrijfsregels 14/06/2013
- "Vanwege bezuinigingen moeten mensen hier nu zelf koffie, thee én WC-papier van thuis meenemen." - "Bij ons bedrijf mag niemand in een zilverkleurige auto rijden. Alleen de baas. En niemand weet waarom." - "Op iedere afdeling werd ... Lees verder

Drie, eigenlijk twee, pijlers voor succes 26/04/2013
In wezen zijn er slechts drie, eigenlijk maar twee, pijlers voor langdurig zakelijk succes. Dat stellen adviseurs en onderzoekers Michael Raynor en Mumtaz Ahmed in het aprilnummer van de Harvard Business Review. Raynor en Ahmed zijn niet ... Lees verder

< Terug naar overzicht
Trefwoorden

Gedrag (200)
NRC (278)
Pensioen (1)
Persoonlijk leiderschap (44)
Richard Thaler (4)
Shlomo Benartzi (1)

MBA in één dag CD-box II

€ 199,00
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
CD-box

€ 199,00
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!

Van: € 14,95
voor: € 9,95
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
Het boek

€ 29,95
Bestel in onze webshop

De beste columns

€ 12,50
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!
Luisterboek met 3 cds

€ 23,95
Bestel in onze webshop

The Core of the Matter

€ 39,95
Bestel in onze webshop

Vól in balans

€ 15,49
Bestel in onze webshop

Doen!

€ 23,49
Bestel in onze webshop

Dromen Durven Doen
op Luister CD + DVD

€ 49,95
Bestel in onze webshop

Dream Dare Do

€ 16,95
Bestel in onze webshop

Träumen, Wagen, Tun

€ 19,90
Bestel in onze webshop

Can Do!

€ 26,95
Bestel in onze webshop