Ben Tiggelaar
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsWebshopContact
HomeOver BenBlogSeminarsOnderzoekDownloadsContact

< Terug naar overzicht

Studiekeuzetips van iemand die het zelf niet wist

Gepubliceerd op: 05/02/2018

Ik heb diverse gedroomde carrières versleten gedurende mijn schooltijd. Eerst zou ik naar de kunstacademie. Daarna koos ik, onder meer, journalistiek, bedrijfskunde, heao, filmacademie en uiteindelijk niets. In 6-vwo wist ik het namelijk echt niet meer. Sindsdien heb ik een paar dingen bijgeleerd over keuzes maken. Daarom: mijn tips voor mensen die nu hun studie moeten kiezen (van iemand die het toen dus zelf niet wist).

1. Stop meer tijd in je studiekeuze dan leuk is

Gemiddeld switcht of stopt één op de drie havisten in het eerste jaar van zijn vervolgopleiding en één op de vijf vwo-ers. Belangrijkste reden: verkeerde studiekeuze. Onderzoek in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap laat zien dat uitgebreide loopbaanoriëntatie echt werkt. De intensiteit is daarbij belangrijker dan de precieze methode die je gebruikt. Meer testen, meer oriëntatie en meer begeleiding, leiden tot minder overstappen of stoppen.

2. Val werkende mensen lastig

Zorg dat je een realistisch beeld krijgt van allerlei banen. Misbruik school, ouders, familie en vrienden om afspraken te maken met mensen die werk doen dat je leuk lijkt. Interview ze, loop een dag mee, kijk hoe een doorsnee werkdag er uitziet.

Tijdens mijn studie schreef ik voor regionale ondernemerstijdschriften. Daardoor kwam ik wekelijks over de vloer bij grote en kleine bedrijven en mocht ik alles vragen wat ik wilde. Dat hielp enorm om zicht te krijgen op het werk dat ik uiteindelijk wilde doen.

3. Controle is beter

Vertrouwen is goed, maar de meeste informatie over opleidingen is afkomstig van belanghebbenden of van studenten die enthousiast zijn over hun keuze. Onderzoek uit 2016 van Keuzegids en DeDecaan.net liet zien dat het hoger onderwijs in het algemeen de baan- en slagingskansen te mooi afschilderde en negatieve informatie achterhield. Ga daarom bijvoorbeeld zelf op zoek naar mensen die al verder in hun studie zijn, of al klaar zijn.

4. Wat vind jij van mij?

Een klassiek narcistisch filmcitaat: „But enough about me, let’s talk about you. What do you think of me?” Tegelijk een handige tip. Vraag de mensen om je heen welke talenten en interesses jij volgens hen hebt. Ouders, vrienden, broers en zussen weten prima bij welke onderwerpen je op het puntje van je stoel zit en bij welke je in slaap valt.

5. Geen idee? Tussenjaar!

Onderzoek van ResearchNed laat zien dat een tussenjaar de kans op uitval verlaagt. Zelf besloot ik om na het eindexamen eerst mijn militaire dienstplicht te vervullen. Toen hét tussenjaar voor als je ouders geen geld hadden. Een jaar later had ik een hoop bijgeleerd en kon ik wel kiezen. Dit najaar wil het kabinet de vrijwillige maatschappelijke diensttijd introduceren. Even afwachten, maar misschien is dit zo dom nog niet.

6. Ten slotte: kies ‘kater-proof’

De laatste tip, maar niet de minste. The Guardian ondervroeg Britse studenten over het kiezen van een opleiding. Samuel (19), student drama en literatuur, adviseerde: ga voor een onderwerp waar je echt van houdt en waarvoor je ’s morgens graag je bed uitkomt. Zelfs als je een flinke kater hebt.

Ben Tiggelaar

(Verschenen als column in NRC Handelsblad)

Dit artikel delen op:

5 Meest gelezen blogs:

Dé bottleneck in elk bedrijf 02/05/2016
"Medewerkers in functiegroep 3 moeten wat betreft de competentie omgevingsbewustzijn op het niveau 'expert' zitten." Als ik zo'n zin lees weet ik het heel zeker: ik wil nooit meer in loondienst. Elk jaar neem ik tientallen plannen ... Lees verder

Meer kans op een baan met een `Donald Duck`-ervaring 03/05/2013
Een tijdje geleden vroeg ik deelnemers aan een seminar een persoonlijke ervaring uit te wisselen die 'boven verwachting' was. Een man had een prachtverhaal uit zijn kinderjaren. "Ik weet nog goed dat er een belangrijke kleurwedstrijd ... Lees verder

Ergernis nummer één 15/08/2013
Welk managementgedrag vinden we het meest ergerlijk? Wat stoort ons het meest aan onze leidinggevenden? Volgens diverse onderzoeken ergeren we ons het meest wanneer managers hun fouten niet toegeven. Een paar observaties en een paar tips ... Lees verder

Demotiverend én lachwekkend: bedrijfsregels 14/06/2013
- "Vanwege bezuinigingen moeten mensen hier nu zelf koffie, thee én WC-papier van thuis meenemen." - "Bij ons bedrijf mag niemand in een zilverkleurige auto rijden. Alleen de baas. En niemand weet waarom." - "Op iedere afdeling werd ... Lees verder

Drie, eigenlijk twee, pijlers voor succes 26/04/2013
In wezen zijn er slechts drie, eigenlijk maar twee, pijlers voor langdurig zakelijk succes. Dat stellen adviseurs en onderzoekers Michael Raynor en Mumtaz Ahmed in het aprilnummer van de Harvard Business Review. Raynor en Ahmed zijn niet ... Lees verder

< Terug naar overzicht
Trefwoorden

Loopbaan (4)
NRC (278)
Persoonlijk leiderschap (44)
Studiekeuze (1)

MBA in één dag CD-box II

€ 199,00
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
CD-box

€ 199,00
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!

Van: € 14,95
voor: € 9,95
Bestel in onze webshop

MBA in één dag
Het boek

€ 29,95
Bestel in onze webshop

De beste columns

€ 12,50
Bestel in onze webshop

Dit wordt jouw jaar!
Luisterboek met 3 cds

€ 23,95
Bestel in onze webshop

The Core of the Matter

€ 39,95
Bestel in onze webshop

Vól in balans

€ 15,49
Bestel in onze webshop

Doen!

€ 23,49
Bestel in onze webshop

Dromen Durven Doen
op Luister CD + DVD

€ 49,95
Bestel in onze webshop

Dream Dare Do

€ 16,95
Bestel in onze webshop

Träumen, Wagen, Tun

€ 19,90
Bestel in onze webshop

Can Do!

€ 26,95
Bestel in onze webshop