De voordelen van stukjes schrijven

De voordelen van stukjes schrijven

Goed nieuws voor columnisten. Volgens psychologen is regelmatig schrijven goed voor je. Schrijf je zelf? Of overweeg je om dit te gaan doen? Dit zijn de drie belangrijkste voordelen.

1. Schrijven maakt slim
Neurologe en onderwijsdeskundige Judy Willis betoogt al jaren dat leerlingen en studenten meer moeten schrijven. Individueel en samen. Schrijven bevordert de creativiteit en helpt bij het op een rijtje krijgen van je ideeën. Bovendien train je je brein in het verwerken en onthouden van informatie.

In 1973 schreef onderzoeker Marvin Swift een – inmiddels klassiek – artikel voor de Harvard Business Review. Daarin vergelijkt hij een eerste versie van een interne memo met de definitieve. Swift laat zien hoezeer het proces van schrijven en herschrijven managers helpt om hun ideeën beter te verwoorden, om hun toon af te stemmen op hun publiek en ook de inhoud van hun ideeën te verbeteren. De grote les: je ideeën opschrijven en dan kritisch herschrijven, scherpt je denken. Schrijven en denken gaan hand in hand, aldus Swift.

2. Schrijven maakt gelukkig

Van schrijven word je blij, zeggen psychologen. Waarschijnlijk niet van het schrijven van verplichte papers voor een studie. Maar wel van het schrijven over onderwerpen die je persoonlijk bezighouden. Bijvoorbeeld in een blog of een dagboek. Die vorm van schrijven verbetert je stemming en vermindert stress.

Een paar aanpakken scoren extra goed. Schrijven over je toekomstdromen bijvoorbeeld. Iets dat veel mensen als kind graag doen, maar als volwassene vaak verleren. Wat ook werkt: schrijven over positieve ervaringen. Dit verbetert onder meer je zelfvertrouwen.
De favoriete tip van veel psychologen: het bijhouden van een gratitude journal, een dankbaarheidsdagboek. Een paar keer per week enkele gebeurtenissen opschrijven waar je dankbaar voor bent, liefst zo specifiek mogelijk. Meerdere onderzoeken laten zien dat dit onder meer leidt tot positieve emoties, fijne relaties, beter slapen en een verhoogd welbevinden.

3. Schrijven helpt om te verwerken
Het is klassiek onderzoek binnen de psychologie. James Pennebaker, hoogleraar aan de Universiteit van Texas, ontdekte dat schrijven helpt om trauma’s te verwerken. Wie iets vervelends meemaakt en daar enkele dagen achter elkaar een stukje over schrijft – niet voor publiek, maar voor zichzelf – ervaart eerst negatieve gevoelens, maar verwerkt uiteindelijk zijn nare ervaringen beter dan de mensen die niet schrijven.

Therapeutisch schrijven, zoals deze aanpak heet, blijkt uiteindelijk niet alleen goed voor je geest, maar ook voor je lijf. Je bloeddruk wordt bijvoorbeeld lager. Psychologen bakkeleien al jarenlang over hoelang, hoeveel en hoe vaak je moet schrijven voor het maximale effect. Pennebakers mening is tamelijk nuchter: probeer gewoon uit wat voor jou het beste werkt.

Wel gek eigenlijk. Ik begon ooit met schrijven voor de schoolkrant. Op de basisschool al. Daarna volgden andere krantjes, kranten, tijdschriften, boeken en blogs. En dit is alweer de 300e column voor NRC. En pas nu realiseer ik me hoe slim en gelukkig je eigenlijk wordt van al dat geschrijf.

En wanneer de dag aanbreekt dat niemand nog mijn stukjes wil publiceren of lezen, dan weet ik nu – dankzij deze column – ook hoe ik met dat trauma korte metten kan maken.

Ben Tiggelaar
(verschenen als column in NRC)

Delen

Bekijk alle columns >