Drie valkuilen voor ambitieuze mensen

Drie valkuilen voor ambitieuze mensen

Dit is een prima tijd voor mensen met ambitie. Het nijpende personeelstekort in tal van branches maakt veel mogelijk, bij je huidige werkgever of elders. Maar je ambities helder formuleren en overbrengen, dat is nog niet zo eenvoudig. Drie valkuilen én tips.

Valkuil 1: niet weten wat je wilt

„Waar wil je zijn over twee jaar?” HR-mensen houden van die vraag – en van de paniekerige blik die erop volgt. Veel mensen hebben namelijk geen idee. Om te bepalen wat je wilt in je werk, moet je volgens auteur en coach Ron Carucci nadenken over drie bouwstenen: prestatie, groei en beloning.

1. Prestatie: welke resultaten wil ik bereiken binnen mijn werk? Welke doelen kan ik zelf realiseren en welke samen met m’n collega’s? Zoek daarbij een realistische balans tussen uitdaging en haalbaarheid.

2. Groei: welke vaardigheden wil je ontwikkelen? Welke vakkennis is belangrijk en welke sociale en persoonlijke competenties tellen? Wat heb je nodig voor het neerzetten van je toekomstige prestaties?

3. Beloning: wat wint de organisatie of mijn team hiermee? En wat hoop ik zelf te krijgen? Denk aan kansen, loopbaanstappen en geld. Opnieuw: streef naar iets wat motiverend en realistisch is. Bovendien moet jouw beloning niet ten koste gaan van anderen.

Volgens Carucci moet je niet alleen zoeken naar evenwicht binnen, maar ook tussen deze drie elementen. Voorbeeld: wie wel meer wil verdienen, maar niet kan uitleggen welke prestaties hij daarvoor zal leveren, is geen serieuze gesprekspartner. En wie prachtige doelen formuleert, maar niet weet welke vaardigheden daarvoor nodig zijn, komt over als een fantast.

Valkuil 2: de roze bril

Juist ambitieuze mensen overschatten nogal eens wat ze al kunnen en hoe makkelijk de volgende stap in hun loopbaan is. Hoe vermijd je een al te rooskleurig beeld van jezelf? Volgens auteur en consultant Marc Effron helpt deze aanpak:

• Formuleer een kritische, eerlijke ‘van/naar-uitspraak’. Voorbeeld: ik wil me ontwikkelen van een beleidsmedewerker die vooral individueel wil scoren en soms arrogant overkomt, naar een teamleider die anderen inspireert en kansen geeft.

• Vraag aan collega’s en leidinggevenden of ze je willen helpen bij het formuleren van die van/naar-uitspraak. Zeg dat je graag ongenuanceerd, recht voor z’n raap advies wilt, omdat je daar het meeste aan hebt.

Valkuil 3: te veel aan jezelf denken

We waarderen collega’s met ambities voor het team, de afdeling, het bedrijf, de sector, ons land, de wereld, het heelal. En we hebben een hekel aan mensen die alleen maar voor hun eigen carrière gaan.

Zorg daarom dat iedereen wint in jouw plannen. Niet alleen jij. Dit geldt voor sollicitaties, maar ook voor een volgende stap bij de organisatie waar je nu werkt.

Tot slot. Misschien denk je: ik hoef niet vooruit of omhoog, ik zit hier prima. Geen paniek. Je verdiepen, en zo een echte expert worden in je vak, is ook een waardevolle ambitie.

Of je verbreden: net over de grenzen kijken van je eigen vak. En het is niet gek om daar in deze tijd ook wat extra salaris voor te vragen.

Ben Tiggelaar
Verschenen als column in NRC

Delen

Bekijk alle columns >