Iemand betrappen op een leugen is bijna niet te doen. Dit is hoe het toch lukt

Kleine en grote leugens

In de werkomgeving wordt heel wat gelogen. In het klein: we hebben geen zin in die ene klus of collega, maar zeggen liever dat we het te druk hebben. En in het groot: zoals bij Fox News. Medewerkers van hoog tot laag vonden dat oud-president Donald Trump totale onzin verkondigde rond de verkiezingsuitslag van 2020, maar om hun kijkers niet te verliezen bleven ze zijn leugens braaf herhalen.

Waarom liegen we eigenlijk? Kun je het herkennen als een collega liegt? En wat doe je daarna?

Waarom liegen we?

Een leugen is een poging – al dan niet succesvol – om een ander iets te laten geloven waarvan jij denkt dat het niet waar is. Dat is hoe onderzoekers het definiëren. Een van hen is Sophie van der Zee, rechtspsycholoog aan de Erasmus Universiteit. Ik interviewde haar een tijdje geleden en vroeg onder meer waarom de mens eigenlijk liegt. Het biologische antwoord luidt dat liegen een evolutionair voordeel biedt. Wie zich beter voordoet dan hij is, plant zich vaker voort.

Deze neiging tot oneerlijkheid kan worden aangemoedigd door de werkomgeving, stelt de Amerikaanse auteur Ron Carucci op basis van eigen onderzoek. Werknemers gaan meer liegen wanneer: hun werkgever in de buitenwereld dingen verkondigt die intern niet worden geloofd; ze het gevoel hebben dat ze niet eerlijk beoordeeld worden; bij een tekort aan toezicht en regels; en een teveel aan onderlinge concurrentie.

Delen

Bekijk alle columns >