Wat weet ik nu helemaal?

Wat weet ik nu helemaal?

Mijn vrouw en ik hebben corona en mogen de deur niet uit. Als medicijn kijken en becommentariëren we een aflevering van Ik vertrek. Twee hippe Amsterdammers emigreren met hun kinderen naar Portugal.

De leader van het programma activeert meteen allerlei vooroordelen bij mij. Maar nog geen tien minuten later leer ik dat zij na een zware burn-out haar carrière heeft omgegooid en hij is hersteld van kanker. Een klein uurtje verder resteert vooral respect voor het stel.

Denkfout

Voor mijn werk verdiep ik me al jaren in de denkfouten die we maken bij het beoordelen van mensen en het nemen van beslissingen. Maar dat betekent niet dat ik er minder vatbaar voor ben.

Wat er gebeurde bij dit tv-programma is een voorbeeld van de representativiteitsheuristiek: een cognitieve vuistregel waarbij je op basis van een of enkele kenmerken mensen en dingen meteen indeelt in een categorie. Amsterdam? Praatjesmakers! Emigreren voor je 40ste? Verwend!

Dat ik zelf een aantal jaren in Amsterdam woonde en ons gezin een tijdje buiten Nederland vertoefde, speelt op zo’n moment even geen rol.

De Amerikaanse politicoloog Herbert Simon gaf dit fenomeen in de jaren 1950 een naam: bounded rationality, begrensde rationaliteit. Volgens Simon is het voor ons mensen meestal niet mogelijk over alle feiten te beschikken die nodig zijn om optimale beslissingen te nemen en die vervolgens ook nog eens systematisch te evalueren. Dus behelpen we ons met brokjes informatie en simpele denkprocedures.

Delen

Bekijk alle columns >