Zo blijf ik bij met IT – zin of geen zin

Zo blijf ik bij mt IT

Zo blijf ik bij met IT – zin of geen zin

Een paar keer per jaar school ik mezelf bij op het gebied van IT. Een beetje omdat ik het leuk vind. En een beetje omdat het moet. Bijvoorbeeld wanneer ik een seminar moet verzorgen binnen een IT-bedrijf. Deze week realiseerde ik me hoe noodzakelijk deze bijscholing eigenlijk is.

Een voorbeeld. Tot een paar jaar geleden kwam ik in mijn werk een heel eind met e-mail. Opdrachtgevers mailden informatie die ik keurig in mapjes op mijn laptop bewaarde. Er waren wat verschillende acties die ik op een to do-lijst schreef. Op die manier hield ik aardig overzicht.

Maar het aantal projecten is toegenomen, evenals het aantal mensen met wie ik samenwerk en de verschillende soorten acties die gepland worden. Dus heb ik een paar stappen gezet. Alle documenten worden nu per project gesorteerd in gedeelde Dropbox-mappen. Handig. Ook omdat iedereen die er aan werkt er vanaf alle apparaten bij kan. Al mijn to do’s houd ik bij, ook geordend per project, met het programma Wunderlist (ook beschikbaar vanaf elk apparaat). En een paar van die Wunderlist-lijstjes deel ik weer met collega’s. Niets bijzonders voor een echte IT-er misschien, maar voor mij een wereld van verschil.

Binnenkort ga ik experimenteren met het programma Slack (of Ryver, daar ben ik nog niet uit) om alle verschillende communicatiestromen en informatieverzamelingen in één slimme omgeving te integreren. Ik ben heel benieuwd.

Geen van deze verbeteringen heb ik zelf bedacht. Ik pik ze op door collega’s met meer kennis te ondervragen (een van mijn favoriete aanpakken). Of door een rapport te lezen van gerenommeerde clubs als het Future Today Institute.

Als ik niet af en toe iets had bijgeleerd op IT-gebied, was ik al lang verdronken in de informatie die dagelijks op me afkomt. Natuurlijk, ik verweer me ook tegen de overload door alleen op afgesproken tijden mijn e-mail te doen (om 10.00 uur en 16.00 uur) en dan via vaste principes de berichten te verwerken. En ja, ik zet regelmatig mijn smartphone uit. Maar wie serieus de valkuilen van technologie wil bestrijden heeft niet minder, maar juist meer technologie nodig.

Dit betreft niet alleen eenvoudig werk zoals dat van mij. Dit geldt juist ook voor meer complexe zaken. Neem bijvoorbeeld de bestrijding van nepnieuws. Met zelfstandig, handmatig feiten checken red je het niet meer. Google en Facebook kwamen daarom het afgelopen jaar met tools die gebruikers helpen om echt van namaaknieuws te onderscheiden. Ze zijn misschien nog niet perfect, maar vormen wel een belangrijke eerste stap. Volgens het jaarlijkse journalistiek- en mediarapport van het eerdergenoemde Future Today Institute is ‘real-time fact checking’ een van de 75 (!) belangrijke trends voor 2018 binnen dit vakgebied.

Mijn eye-opener van deze week: onze leef- en werkwereld wordt overspoeld door technologie en wie als zzp-er, ondernemer, manager of professional niet wil verdrinken, komt er niet meer met een beetje spartelen. We zullen echt moeten leren zwemmen.

Ben Tiggelaar
(Verschenen als column in NRC Handelsblad)

Delen

Bekijk alle columns >