1. Het uitbannen van haast. En andere manieren om tot rust te komen

Uitbannen

Rust. Dat is wat veel mensen zoeken. Rust in plaats van chaos. Rust in plaats van haast. Rust in plaats van voortdurend piekeren over de wereld, je werk en jezelf.

Boeken over rust, stilte en kalmte vliegen over de toonbank. Een van de recente bestsellers in het Engelse taalgebied is The ruthless elimination of hurry, van John Mark Comer, een jonge Amerikaanse theoloog.

Comer preekt dat haast niet samengaat met dingen die echt belangrijk zijn in het leven, zoals geduld, vriendelijkheid en liefde. Hij raadt ons oefeningen aan om te vertragen. Zoals een dag per week je telefoon uitzetten en wegleggen. Opzettelijk de lange rij kiezen in de supermarkt. Of – doe eens gek – je houden aan de snelheidsregels in het verkeer. Gewoon 30 rijden waar je 30 mag. Maar niet extra langzaam, zegt Comer, want daar raken anderen dan weer gestresst van.

Vier adviezen

Tijdens corona was er veel interesse in rust. Ik heb aardig wat stukjes gelezen en getikt over het overleven van werkdagen vol online meetings. Inmiddels zijn de files alweer langer dan voor 2020 en lijken al die levenslessen vergeten.

Gelukkig zijn er researchers die niet opgeven, zoals de Canadese organisatiekundige Zhanna Lyubykh en haar collega’s. Zij zetten recent op een rijtje waar gezonde werkpauzes aan moeten voldoen. Vier van hun bevindingen, gebaseerd op ruim tachtig studies:

1. Kort kan. Regelmatig een micro-break nemen van enkele minuten helpt. Korte pauzes voorkomen uitputting en helpen je om je werk beter te doen. Goed om te weten: dit helpt vooral in de ochtend. Naarmate de werkdag vordert zijn langere pauzes nodig.

2. Buiten is beter. Wandelen, een broodje eten, koffie drinken, wat je ook doet in je pauze, doe het buiten. Wie dezelfde activiteiten binnen uitvoert, laadt daarvan minder op, stellen de onderzoekers vast.

3. Liever actief. Bewegen is goed voor je welbevinden en je werk. Dat geldt met name voor wie mentaal inspannend werk doet. Geen verrassing misschien. Maar intussen bungelt bewegen onderaan de lijst met pauzeactiviteiten en staat socialmediagebruik bovenaan.

4. Mijd je mobiel. Wie tijdens werkpauzes op z’n telefoon zit – of het nu is om te appen, video’s te kijken of spelletjes te doen – blijkt daarna emotioneel meer uitgeput dan collega’s die hun pauzes anders doorbrengen.

Gelukkig?

In de publicaties over rust vind je ruwweg twee benaderingen. Het eerste perspectief – waar ik mij al te vaak aan bezondigd heb – ziet rust als iets met extrinsieke waarde. Wie slim rust, kan harder werken. Aan het volgende klusje, aan z’n loopbaan, aan succes.

Het tweede perspectief – dat ik mij al enige tijd eigen probeer te maken – ziet rust als iets met intrinsieke waarde. Rust is de moeite waard in zichzelf. Stilte in je hoofd is iets om gewoon van te genieten.

Word je daar dan ook gelukkig van? Tja. Ongecompliceerd blij zijn in een wereld vol gedoe, chaos en geweld is heel ingewikkeld. Maar volgens John Mark Comer, met wie ik dit stukje begon, is ‘redelijk gelukkig’ zijn ook al heel wat. Gelukkig maar.

Ben Tiggelaar

Verschenen als column in NRC

Delen